Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Samsung namerava zapreti del raziskovalnega centra v ZDA

Samsung namerava zapreti del raziskovalnega centra v ZDA
November 05
07:32 2019

Pri tehnološkem velikanu Samsungu so v torek sporočili, da bodo zaustavili svoj center za raziskave v enem od svojih ameriških proizvodnih obratov, kar so analitiki ocenili kot potezo, ki bo zmanjšala možnost za splavitev mobilnih čipov blagovne znamke Exynos.

Procesorski čipi Exynos veljajo za enega od poizkusov južnokorejske družbe, da zmanjša svojo odvisnost od pomnilniških čipov in poveča prodajo logičnih čipov, ki se uporabljajo za poganjanje mobilnih naprav in avtonomnih vozil.

Vseeno pa njihovi lastni čipi, ki poganjajo njihove vodilne pametne telefone serije Galaxy in tekmujejo z mobilnimi procesorji podjetja Qualcomm, do sedaj niso uspeli privabiti zunanjih strank.

Na trgih zaradi napredka v trgovinskih pogajanjih med ZDA in Kitajsko veje optimizem

Odločitev za ukinitev divizije, zaradi česar bo odpuščenih približno 300 delavcev, kaže na izzive s katerimi se sooča Samsung pri promociji svoje linije čipov Exynos, pravijo analitiki.

"Teh čipov ne uporabljajo nikjer drugje, družba pa še naprej izgublja svoj položaj na trgu mobilnih procesorjev, kar vzbuja pomisleke glede konkurenčnosti podjetja," je dejal Park Sung-soon iz družbe Cape Investment & Securities.

Poteza je vodila v špekulacije, da bo Samsung kot osnovo za procesorje uporabil modele ARM, oziroma napol prilagojene dizajne. Park je dodal, da je sicer malo verjetno, da bi se družba projektu Exynos odrekla v celoti.

Pri družbi so dejali, da bodo nadaljevali z razvojem in proizvodnjo čipov Exynos ne glede na prenehanje temeljnih projektov centralne procesorske enote, nekateri od 300 prizadetih delavcev pa bi lahko bili premeščeni v različne druge projekte.

"Na podlagi temeljite ocene našega sistema LSI in potrebe po ohranitvi konkurenčnosti na svetovnem trgu, se je Samsung odločil, da bo prestavil del naših raziskovalnih in razvojnih skupin s sedežem v ZDA," so zapisali v izjavi, ki se je nanašala na poslovanje z logičnimi čipi.

Samsung je dejal, da imajo v ZDA zaposlenih več kot 20,000 delavcev, ki se osredotočajo na oblikovanje, raziskave in razvoj, naložbe in proizvodnjo tehnologij naslednje generacije in dodal, da ostajajo zavezani povečanju svoje ameriške delovne sile.

Ukinitev glavnih projektov povezanih z izdelavo čipov prihaja potem, ko je Samsung, ki je največji proizvajalec pomnilniških čipov na svetu aprila napovedal, da namerava do leta 2030 v izgradnjo logičnih čipov vložiti 116 milijard dolarjev kapitala.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce