Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News
  • SoftBank po vrsti težav z visokim padcem vrednosti delnic Delnice Japonskega konglomerata Softbank Group so danes izgubile več kot tri odstotke vrednosti, potem ko je veliki tehnološki vlagatelj, v enem dnevu doživel tri razočaranja, vključno s slabim nastopom družbe...
  • Trgi ne najdejo jasne usmeritve Azijske delnice in najpomembnejše valute na svetu so se v četrtek ustavile, da bi zadihale, saj so se trgi bojevali za vzpostavitev smeri v odsotnosti trdnih informacij glede nove različice...
  • Predsednik FED opozarja na negotovost glede inflacije Pojav nove variante kitajske kuge naj bi dvigovala negotovost glede inflacije, je opozoril predsednik Ameriške centralne banke. Naraščajoče okužbe s kitajsko kugo in njena nova različica, predstavljajo nova tveganja za...
  • Direktor Nissana opozarja na nadaljevanje kroničnega pomanjkanja čipov Izvršni direktor Nissana je opozoril, da bi lahko najnovejša različica kitajske kuge dodatno zaostrila kronično pomanjkanje čipov, ki se uporabljajo v proizvodnji avtomobilov. Makoto Učida je tako dejal, da je...
  • Težave Evergranda se stopnjujejo Delnice skupine Evergrande, so med današnjim jutranjim trgovanjem izgubile kar 4,8 odstotka vrednosti, potem ko se je predsednik družbe odločil zmanjšati svoj delež v podjetju, ki je v hudih finančnih...

Samsung napovedal gradnjo nove tovarne v ZDA

Samsung napovedal gradnjo nove tovarne v ZDA
November 24
06:57 2021

Samsung se je sredi globalne krize pomanjkanja računalniških čipov odločil, da bo v bližini mesta Taylor v ameriški zvezni državi Teksas postavil ogromno tovarno za izdelavo polprevodnikov v vrednosti 17 milijard dolarjev. Gre za največjo naložbo korejskega tehnološkega velikana v ZDA.

Tovarna naj bi ustvarila 2000 delovnih mest v tehnološki industriji, njena gradnja pa naj bi se začela v začetku prihodnjega leta. Samsung si tako, kot mnogi njegovi tekmeci prizadeva razširiti obseg proizvodnje čipov v ZDA, da bi se tako učinkoviteje spopadli z težavami v dobavni verigi.

Trgi sledijo včerajšnjim padcem na Wall Streetu

"Z večjo proizvodno zmogljivostjo bomo lahko bolje zadovoljevali potrebe naših strank in prispevali k stabilnosti svetovne dobavne verige polprevodnikov," je dejal izvršni direktor pri Samsungu, Kinam Kim.

Obrat naj bi začel polno delovati v drugi polovici leta 2024.

Medtem je republikanski guverner Teksasa, Greg Abbott na twitterju že pozdravil prihod korejskega velika v njegovo zvezno državo in objavil fotografije iz dogodka na katerem so načrte družbe obelodanili.

V ločeni izjavi so iz urada guvernerja dejali, da bo podjetje prejelo 27 milijonov dolarjev nepovratnih sredstev, za ustvarjanje delovnih mest v državi. Čipi izdelani v novem objektu bodo uporabljeni v številnih tehnologijah, vključno z mobilnimi napravami 5G, visoko zmogljivim računalništvom in umetno inteligenco.

Samsung je sicer eden od največjih proizvajalcev čipov na svetu, pri čemer v ZDA za njih dela več kot 20,000 zaposlenih.

Družba je dejala, da je najnovejša objava njihov skupen obseg naložb v ameriško gospodarstvo povečala na 47 milijard dolarjev.

Globalno pomanjkanje čipov

Svetovno pomanjkanje čipov povzroča velike motnje proizvajalcem avtomobilov, ki so morali ustaviti svojo proizvodnjo, hkrati pa je moral Apple opozoriti, da bodo pošiljke iPhonov odložene.

Poleg Samsunga je tajvanski proizvajalec čipov TSMC je v začetku tega leta napovedal naložbo v Arizoni v višini 100 milijard dolarjev, medtem ko je ameriški pogodbeni proizvajalec polprevodnikov GlobalFoundries napovedal, da bo povečal svoje naložbe v severnem delu New Yorka.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles