Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Samsung napovedal najvišji četrtletni dobiček v zadnjih štirih letih

Samsung napovedal najvišji četrtletni dobiček v zadnjih štirih letih
January 10
07:48 2022

Tehnološki velikan Samsung Elelctronics je izrazil pričakovanje, da bo v zadnjih treh mesecih lanskega leta, v svetu, ki se je znašel sredi pomanjkanja čipov, ustvaril 52 odstotkov več dobička, kot v enakem lanskem obdobju.

Največji izdelovalec pomnilniških čipov na svetu ocenjuje, da je v tem obdobju ustvaril kar 11,5 milijarde dolarjev dobička. Če bi se napoved uresničila bi šlo za najvišji četrtletni dobiček družbe v zadnjih štirih letih.

Poslovanje družbe je izboljšalo veliko povpraševanje po strežniških pomnilniških čipih in višje stopnje dobička pri pogodbeni proizvodnji čipov.

Apple prvi presegel mejnik vrednosti 3 bilijonov dolarjev

"Samsung je v dobrem položaju, da izkoristi rekordno povpraševanje po osebnih računalnikih in elektroniki," je dejal analitik tehnoloških podjetij, Sam Reynolds. Poudaril je tudi, da je imelo podjetje koristi tudi od višjega nihanja valut: "Korejski von še naprej izgublja na vrednosti, zaradi česar je korejski izvoz na svetovnem trgu bolj privlačen."

Vseeno pa je ocenjeni dobiček družbe nižji od 15,2 bilijona vonov, kolikor so napovedovali številni analitiki.

Samsungova poraba za stvari, kot so bonusi za zaposlene in trženje svojega poslovanja s pametnimi telefoni, so med analitiki obveljali, kot glavni razlogi, da družbi ni uspelo doseči napovedane ravni dobičkonosnosti.

V zadnjih mesecih svetovno pomanjkanje polprevodnikov povzroča velike motnje proizvajalcem, od izdelovalcev avtomobilov, ki so morali ustaviti proizvodnjo, do Applovih opozoril, da bodo pošiljke iPhonov prišle z zamudo.

Vlagatelji hkrati spremljajo tudi proizvodnjo čipov podjetja v mestu Xian v osrednji Kitajski. Mesto se je namreč zaradi izbruha kitajske kuge od 23. decembra znašlo v brutalni karanteni kitajske komunistične partije.

Samsung je prejšnji teden sporočil, da bodo na svojih proizvodnih lokacijah v mestu "začasno prilagodili delovanje", vendar niso navedli dodatnih podrobnosti o tem, kako bi lahko ukrepi vplivali na proizvodnjo mikročipov.

V novembru je Samsung objavil, da je za novo tovarno za izdelavo računalniških čipov vredno 17 milijard dolarjev izbral lokacijo blizu mesta Taylor v ameriški zvezni državi Teksas.

Tovarna naj bi začela delovati v drugi polovici leta 2024. Gre sicer za največjo ameriško naložbo južnokorejskega tehnološkega velikana.

Delnice Samsunga so po objavi napovedi za dobiček na borzi v Seulu pridobile 1,8 odstotka vrednosti.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles