Finančni trgi

Prispevki

Samsung v drugem četrtletju z 8 odstotnim padcem dobička

Samsung v drugem četrtletju z 8 odstotnim padcem dobička
July 30
09:02 2015

Tehnološki velikan Samsung poroča, da  je v drugem četrtletju zabeležil 8 odstotni padec dobička.

Dobiček za trimesečje do konca junija, je tako znašal nekaj manj kot 4,5 milijarde evrov. Rezultati ti družbe so sicer v skladu z njihovimi napovedmi, ki so jih izdali v začetku tega meseca.

Oddelek za izdelavo pametnih telefonov se še naprej sooča s hudo konkurenco iz strani Applovih iPhonov in cenejših Kitajskih tekmecev. Hkrati beleži družba že peto zaporedno četrtletje padanja dobička.

"Medtem, ko so številke v skladu s tem kar je bilo pričakovati, pa je resnica v tem, da je bil Samsung nekoč industrijski velikan, ki obvladoval celoten trg pametnih telefonov. Zdaj pa se velikan vse bolj potaplja pod pritiskom Appla in cenejše kitajske konkurence," je dejal podpredsednik svetovalne družbe IDC, Bryan Ma.

Dodal je, da bi lahko družba v teoriji tekmovala z cenejšimi kitajskimi tekmeci "vendar bi to škodilo njihovim maržam. Kar bi kljub dobri prodaji škodovlo njihovemu dobičku"."Ko gre za tekmovanje z iPhoni je Apple v izraziti prednosti zaradi celotnega ekosistema, ki obdaja njihove naprave, to pa je nekaj česar Samsung preprosto nima."

Samsung za prvo četrtletje napoveduje 5 milijard evrov dobička

Negativni vplivi

Dobiček oddelka za izdelavo mobilnih telefonov se je iz 3,46 milijarde evrov leto dni nazaj, znižal na 2,16 milijarde evrov. Pri Samsungu so sporočili, da prodaja najnovejšega telefona Galaxy S6 ni dosegla pričakovanj družbe, saj podjetje ni uspelo zadostiti povpraševanju po svojem paradnem modelu.

Po izjavah podpredsednika mobilnega oddelka, Park Jin Janga, upa družba na povečanje prodaje v naslednjem četrtletju, ko bodo predstavili nove modele z velikimi zasloni in cenovno ugodnejšimi možnostmi.

Samsung se sicer z padanjem dobička sooča že vse od leta 2013, ko je na trg na katerem so bili prej dominantni, vstopilo vse več konkurence.

Bryan Ma pojasnjuje, da je bila družba v preteklosti uspešna zaradi njihove moči pri razvijanju strojne opreme in tehnolgije.

"To je tisto kar jim je v preteklosti prinašalo prednost, tako so Appla prekašali predvsem na podriočju velikih zaslonov. Če bi jim uspelo ohraniti prednost pri ukrivljenih zaslonih, pa bi lahko stvari še vedno obrnili v svojo prid."

Najbolje je v zadnjem četrtletju poslovala njihova enota za izdelavo polprevodnikov, ki je pomagala zmanjšati padec dobička družbe.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles