Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Samsung v drugem četrtletju z visoko rastjo dobička

Samsung v drugem četrtletju z visoko rastjo dobička
July 30
06:03 2020

Samsung je poročal o močni rasti prihodkov od prodaje, potem ko je na milijone potrošnikov med pandemijo kitajskega virusa delalo in se izobraževalo od doma. Največji proizvajalec pametnih telefonov na svetu je tako sporočil, da so v drugem četrtletju na letni ravni svoj dobiček povečali za 23 odstotkov.

K rezultatom je najbolj pripomoglo veliko povpraševanje po računalniških čipih, kar je vodilo v dvig cen na svetovnem trgu. Podatkovni centri so namreč močno razširili svoje zmogljivosti za podporo delu na domu in šolanju.

"Poslovanje š čipi je videlo močno povpraševanje po aplikacijah računalništva v oblaku, povezanih z oddaljenih delom in spletnim izobraževanjem, medtem ko se je vpliv Covid-19 nadaljeval, na drugi strani pa je bilo povpraševanje po mobilnih telefonih razmeroma šibko," so v izjavi za javnost sporočili pri korejski družbi.

Zlato z rekordno rastjo nato pa so vlagatelji unovčevali velike dobičke

Drugi veliki izdelovalci spominskih čipov, vključno z konkurenčnim korejskim proizvalacem SK Hynix in ameriško družbo Micron Technology, so prav tako izboljšali svoje poslovanje, ker je več ljudi ostalo doma in uporabljalo internetne storitve, kot so videokonference in pretočne video vsebine.

Prejšnji teden so pri SK Hynixu sporočili, da se je njihov dobiček iz poslovanja v drugem četrtletju v primerjavi z enakim lanskim obdobjem potrojil, saj so operaterji strežnikov naročili veliko novih pomnilniških čipov, kar je vodilo v rast cen le teh.

V juniju so pri družbi Micron Technology napovedali višje prihodke od pričakovanj, kar je bila psoledica močnega povpraševanja po njihovih čipih, ki napajajo prenosnike in podatkovne centre.

"Številna podjetja selijo svoje operacije v oblak, segment strežniških računalnikov, pa beležili visoko rast," je dejal Pračir Sing, analitik iz družbe Counterpoint.

Samsung, ki naj bi kmalu predstavil svoja nova pametna telefona Galaxy Note in Galaxy Z Fold, je hkrati napovedal, da se bo stanje na trgu pametnih telefonov v prihodnjih mesecih izboljšalo, povečala pa se bo tudi konkurenčnost na njem.

Novi modeli

"Na trgu pametnih telefonov se bo okrepila konkurenca, sredi postopnega okrevanja povpraševanja v drugi polovici leta," je dejal.

Kljub temu, da je pandemija kitajskega koronavirusa zmanjšala povpraševanje, pa družbe še naprej predstavljajo nove telefone. V aprilu so tako pri Applu pokazali nov model iPhone SE, s čimer so oživili model srednjega razreda, ki so ga leta 2018 ukinili.

Teden dni nazaj je svoje nove modele predstavila družba OnePlus, medtem ko je Huawei svojo novo paleto modela najvišjega cenovnega razreda P40 predstavil prejšnji mesec. Pozneje letos naj bi bili predstavljeni tudi Applov iPhone 12 in Googlova modela Pixel 5 in 4A.

Delnice Samsunga danes niso pridobile na vrednosti, je pa njihova cena v tem tednu že narasla za približno 10 odstotkov.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce