Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Samsung v drugem četrtletju z visokim padcem dobičkonosnosti

Samsung v drugem četrtletju z visokim padcem dobičkonosnosti
July 31
05:50 2019

Samsung Electronics je v drugem četrtletju utrpel visok padec dobičkonosnosti, saj je njihovo ključno poslovanje z proizvodnjo čipov izgubilo na zagonou, hkrati pa je družba izdala opozorilo, da jih tudi v prihodnje na trgu čakajo "izzivi".

Največji svetovni proizvajalec pametnih telefonov in spominskih čipov je tako dejal, da je dobiček iz poslovanja glede na enako lansko obdobju upadel za 56 odstotkov. Upočasnitev odraža širški padec industrije, ki se sooča z izzivi trgovinske vojne med ZDA in Kitajsko. Podjetje se poleg tega sooča z možnostjo dodatnih motenj v poslovanju njihovega oddelka za izdelavo čipov zaradi trgovinskega spopada med Seulom in Tokijem.

Samsungov zložljivi telefon po zamudah nared za septembrski debi

Južnokorejska družba je tako v treh mesecih do konca junija ustvarila malenkost več kot 5 milijard evrov dobička, kar je 56 odstotkov manj glede na enako lansko obdobje.

V izjavi so pri družbi dejali, da je šibkost odraz padcev cen na trgu spominskih čipov, ki se je nadaljevala "kljub omejenemu okrevanju povpraševanja".

"Podjetje se ne sooča samo z težavami na poslovnih področjih, temveč tudi z spremembami v svetovnem makroekonomskem okolju," so zapisali.

Japonska je tako nedavno uvedla izvozne omejitve za nekatere industrijske materiale, ki jih Seul potrebuje za izdelavo polprevodnikov in zaslonov. Poteza je vzbudila zaskrbljenost o tveganju, ki ga lahko trgovinski spor predstavlja za globalne dobavne verige, hkrati pa bi lahko vplival na prihodnje zaslužke Samsunga.

Družba je hkrati dejala, da se bodo v tretjem četrtletju osredotočili na lasniranje novih izdelkov, vključno z zložljivim pametnim telefonom, ki je svoje življenje začel precej negotovo.

Samsung je moral namreč nameravano lansiranje preložiti, saj je nov zložljivi telefon med testiranjem utrpel več poškodb zaslona in sistema za zlaganje. Napake na napravah so se izkazale kot neprijetne za družbo, ki se sooča z opaznim upadem prodaje in naraščajočo konkurenco tekmecev, vključno z kitajskim Huaweijem.

Prejšnji teden je družba sporočila, da bo telefon Galaxy Fold v prodajo prišel septembra, potem ko so uspeli izvesti izboljšave na telefonu.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce