Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News
  • Delniški trgi še naprej rušijo rekorde Svetovni delniški trgi so v sredo dosegli nove rekordne nivoje, saj se je donosnost ameriških obveznic umirila, potem ko so podatki pokazali, da inflacija v ZDA ni nenormalno narasla. Večina...
  • Kitajska nadaljuje z napadom na tehnološka podjetja Kitajske komunistične oblasti so skupino Ant prisilile v obsežno prestrukturiranje, kar bo pomenilo, da bo morala finančno tehnološka družba delovati bolj kot banka. Splavitev delnic skupine Ant v višini 37...
  • Alibaba bo morala plačati visoko globo Največji spletni trgovec na svetu - kitajska Alibaba - je prejela rekordno visoko globo v višini 2,75 milijarde dolarjev. Kitajski regulativni organi so namreč sporočili, da naj bi internetni velikan...
  • Strahovi pred inflacijo upadli, delnice rekordno Globalne delnice so danes pridobile na vrednosti in se gibale blizu rekordnih nivojev, saj so se zmanjšali strahovi pred naraščanjem inflacije v ZDA. To je hkrati znižalo donose obveznic in...
  • Peking je po novem mesto z največ milijarderji na svetu Peking ima po najnovejšem seznamu najbogatejših ljudi na svetu družbe Forbes, zdaj več milijarderjev, kot katerokoli drugo mesto na svetu. V kitajski prestolnici so lani pridelali dodatnih 33 dolarskih milijarderjev,...

Sankcije proti Kitajski so danes zaustavile rast globalnih trgov

Sankcije proti Kitajski so danes zaustavile rast globalnih trgov
March 23
06:45 2021

Azijske delnice so danes izgubile včerajšnje dobičke, za kar imajo največ zaslug kitajski trgi, saj so vlagatelji po nedavni rasti nekaterih kitajskih delnic unovčevali svoje dobičke, svoje pa so dodali tudi strahovi glede rasti inflacije v širši regiji. Vlagatelji sedaj pozorno čakajo na nastop predsednika ameriške centralne banke Jeromea Powella in ministrice za finance Janet Yellen v kongresu, kasneje danes.

Najširši indeks azijsko-pacifiških delnic izven Japonske je danes izgubil 0,57 odstotka vrednosti, pri čemer je glavni kitajski borzni indeks upadel za 1,5 odstotka.

Ekonomist pri družbi Naitix Gary Ng je dejal, da so kitajske delnice v zadnjem času poslovale bolje od drugih v regiji, kar pomeni, da je bil na vrsti čas za določene popravke.

Turška lira je po zamenjavi guvernerja centralne banke zgrmela v prepad

Včerajšnja napoved novih sankcij proti Kitajski tudi ni pomagala delnicam, čeprav so analitiki mnenja, da so trgi na takšen razvoj dogodkov večinoma že navajeni.

ZDA in druge države, vključno z Evropsko Unijo so v ponedeljek kitajske uradnike sankcionirali zaradi genocida in množičnega trpinčenja prebivalstva v regiji Šingjang, režim v Pekingu pa se je odzval z povračilnimi ukrepi proti evropskim zakonodajalcem, diplomatom, inštitutom in družinam.

Zunaj Kitajske so azijske delnice po včerajšnji rasti delnic na Wall Streetu poslovale mešano, saj so vlagatelji pričakovali prekinitev rasti donosnosti obveznic, ki jo doživljamo v zadnjem času.

Indeks Dow Jones je včeraj pridobil 0,32 odstotka vrednosti, indeks S&P 500 je zrasel za 0,7 odstotka, medtem ko je tehnološki indeks Nasdaq poskočil za 1,23 odstotka.

Razviti trgi in azijski trgi v razvoju so hkrati uspeli prebaviti presenetljivo potezo turškega avtoritarnega predsednika Erdogana, ki je guvernerja centralne banke v državi zamenjal s kritikom visokih obrestnih mer.

"Ne kaže, da bi se okužba lahko širila izven Turčije," je dejal analitik Alex Wolf iz banke JP Morgan, pri čemer je navajal "precej močne denarne tokove v Azijo".

Donosnost ameriških 10 letnih državnih obveznic, se je iz vrhov pri 1,732 odstotka znižala na 1,6857 odstotka.

"Ameriškim tveganim sredstvom v tem tednu pomaga znižanje donosnosti obveznic. Ta teden bomo še naprej pazljivo spremljali gibanje donosov, med serijo dražb centralne banke in pričevanji ministrice za finance Janet Yellen in predsednika banka Jeromea Powella," so v svojem dnevnem zapisu sporočili pri raziskovalni agenciji ANZ.

Predsednik centralne banke je v izjavi, pripravljeni za kongresno obravnavo v torek dejal, da je okrevanje v ZDA napredovalo "hitreje, kot je bilo na splošno pričakovano, hkrati pa zgleda, da se okrevanje še krepi".

Na drugi strani je na vrednosti izgubila nafta, kar je posledica velike oskrbe in novih karantenskih ukrepov zaradi vala okužb z kitajsko kugo po vsej Evropi in počasnemu okrevanju povpraševanja po gorivu.

Cena nafte znamke Brent se je danes znižala za 1,27 odstotka, medtem ko je cena lahke ameriške nafte upadla za 1,28 odstotka.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles