Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Se Argentini obeta nov gospodarski zlom?

Se Argentini obeta nov gospodarski zlom?
May 07
07:09 2018

Argentinska centralna banka je v osmih dneh že tretjič zvišala obrestne mere, saj valuta v državi peso, še naprej močno izgublja na vrednosti. V petek je tako banka obrestne mere iz 33,25 odstotka povišala na 40 odstotkov, še teden dni nazaj je obrestna mera znašala 27,25 odstotka.

Dvigi obrestne mere so namenjeni podpori pesu, ki je v zadnjem letu izgubil četrtino svoje vrednosti. Analitiki medtem pravijo, da se kriza povečuje in kaže vse znake nadaljevanja.

Ameriško gospodarstvo je aprila ustvarilo 164,000 novih delovnih mest

Argentina se sicer nahaja sredi progresivnega gospodarskega programa reforme pod predsednikom Mauricijom Marcijem, ki se želi obrniti stran od let protekcionizma in visoke vladne potrošnje pod njegovo predhodnico Cristino Fernandez de Kirchner.

Inflacija, večna težava v Argentini je v letu 2017 dosegla 25 odstotkov, kar je bila najvišja stopnja v Latinski Ameriki neupoštevaje Venezuelo. Za letos si je centralna banka zada ciljno inflacijo v višini 15 odstotkov in je dejala, da bo še naprej ukrepala v želji, da jo doseže.

"Agresivni koraki"

Kljub dvojnemu dvigu stopenj obrestnih mer, je peso, ki je bil z zakonom pred zlomom v letih 2001-02 vezan na ameriški dolar, sedaj trguje pri nivoju 22 pesov za en dolar.

"Kriza se bo nadaljevala, če vladi ne bo uspelo pomiriti vlagateljev z bolj agresivnimi ukrepi za odpravljanje gospodarske ranljivosti Argentine," je dejal Edward Glossop iz družbe Capital Economics.

"Tveganja za peso se kuhajo že dlje časa - velik dvojni proračun in primanjkljaj tekočega računa, velika zadolženost v dolarjih, visoka inflacija in precenjena valuta. Resnično presenečenje je kako hitro in nenadoma so stvari eskalirale."

Glossop je dejal, da je za leto 2018 "načrtovana obsežna fiskalna zaostritev", vendar bi morala biti še večja in bolj hitra. "Če se to ne bo zgodilo, bo peso zelo verjetno ostal pod pritiskom, zato obstaja resnično tveganje, da bo prišlo do grde gospodarske prilagoditve."

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce