Finančni trgi

Prispevki

Se bo drugo leto začela finančna »ledena doba«?

Se bo drugo leto začela finančna »ledena doba«?
September 23
06:57 2010

Po neuradnih informacijah vlada pripravlja kar štiri intervencijske ukrepe: prihodnje leto bo zamrznila pokojnine, plače funkcionarjev - torej ministrov, poslancev in tudi sodnikov -, socialne transferje in, če ne bo dosegla dogovora s sindikati, tudi plače v javnem sektorju.Po neuradnih, a zanesljivih informacijah bo vlada v prihodnjem letu ostro zarezala v javno porabo. V predalu že ima kar štiri intervencijske ukrepe, ki predvidevajo zamrznitev plač funkcionarjev, pokojnin, socialnih transferjev in - če ne bo dogovora s sindikati - tudi plač v javnem sektorju. O tem bo vlada odločala na torkovi seji, na kateri bo sprejemala proračuna za prihodnji dve leti, prvo razpravo pa bo predvidoma začela že danes.

Dva največja odhodka konsolidirane bilance javnega financiranja sta pokojnine in plače za zaposlene v javnem sektorju. Napoved zamrznitev, kljub pozivanju vlade, naj oklesti javno porabo, bo zagotovo močno razburila socialne in koalicijske partnerje, pa tudi javnost. Desus že napoveduje, da če bodo pokojnine prihodnje leto v celoti zamrznjene, bodo poslanci te stranke v parlamentu glasovali proti predlogu proračuna. Karl Erjavec je tudi povedal, da bi Desus pristal le na nadaljevanje sedanje polovične zamrznitve. Ta intervencijski ukrep bo torej zagotovo še predmet spora v koaliciji.

Več si preberite na delo.si

About Author

Uros B.

Uros B.

je urednik portala Finančni Trgi in finančne revije Alfa. Na borznem parketu je prisoten že vse od leta 2002, ko je svoje prve prispevke objavil na portalu in forumu Vzajemci.com. Aktivno udejstvovanje na področju vzajemnih skladov je nadaljeval v Iliriki DZU, kjer je bil zadolžen za področje trženja vzajemnih skladov. Ker mu raziskovalna žilica ni dala miru, se je znova vrnil v novinarske vode. Kot zunanji sodelavec je sooblikoval vsebino na finančnem portalu Cekin.si., danes pa skrbi za objave aktualnih in zanimivih tematik iz področja osebnih financ na portalu Finančni trgi.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce