Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News
  • Se obeta stečaj največje nepremičninske družbe na Kitajskem? Delnice družbe Evergrande so v ponedeljek izgubile kar 19 odstotkov vrednosti in dosegle najnižje nivoje v zadnjih 11 letih, s čimer so še povečale izgube, saj vlagatelji s pesimizmom gledajo...
  • Trgi so po padcih našli nekaj stabilnosti Azijske delnice so v petek po izgubah v začetku tedna stabilizirale, vseeno pa je dogajanje na Kitajskem in pomisleki glede svetovne gospodarske rasti vplivali na razpoloženje vlagateljev, medtem ko se...
  • Delniški trgi v ZDA cvetijo, kitajski pa padajo Azijske delnice so v četrtek izgubile na vrednosti, k čemur so najbolj pripomogli padci na borzah na Kitajskem in v Hongkongu. Do padcev je prišlo kljub dobremu poslovanju na Wall...
  • Nov napad na skupino Ant je močno zamajal vrednost delnic Alibabe Delnice kitajske tehnološke družbe Alibaba so danes močno izgubile na vrednosti, po poročanju, da se je njihova finančna podružnica Ant Group spet znašla pod drobnogledom komunistične diktature na oblasti. Regulativni...
  • Svetovni trgi danes v rdečem Azijske delnice so v četrtek izgubile na vrednosti, medtem ko je ameriški dolar vrednost obdržal. Dogajanje je bilo v skladu s previdnim globalnim razpoloženjem, saj so vlagatelji zaskrbljeni glede kombinacije...

Se bodo izgube na globalnih trgih nadaljevale tudi v tem tednu?

Se bodo izgube na globalnih trgih nadaljevale tudi v tem tednu?
August 23
05:32 2021

Azijski delniški trgi so v ponedeljek poizkušali začeti znova, pri čemer pa zaskrbljenost zaradi rasti okužb z kitajsko kugo kaže le malo znamenj popuščanja, medtem ko beg v varna zatočišča koristi dolarju.

Danes bo sveženj podatkov o proizvodnji za avgust, pokazal kako se globalna gospodarska rast zoperstavlja delta različici kitajske kuge, pri čemer analitiki zlasti v Aziji pričakujejo nekaj padcev.

Zaskrbljenost zaradi kitajskega gospodarstva se je v zadnjih nekaj tednih močno okrepila, pri čemer si je komunistična partija z zatiranjem tehnološkega sektorja v državi zadala dvojni udarec. Prejšnji teden je bilo tako iz borz v Hongkongu in celinski Kitajski izbrisanih za več kot 500 milijard evrov kapitala, saj so se vlagatelji spraševali kateri sektorji bodo naslednji postali žrtve komunistične diktature v Pekingu.

Katastrofa v Afganistanu že vpliva na globalne trge

Učinek je bil očiten pri najširšem indeksu azijsko-pacifiških delnic izven Japonske, ki je prejšnji teden potonil za kar 4,8 odstotka in dosegel najnižje nivoje v zadnjih devetih mesecih. Med današnjim zgodnjim trgovanjem je sicer indeks pridobil 0,2 odstotka vrednosti, pri čemer pa je bila videti rast zelo krhka.

Gniloba se je razširila tudi na Japonsko, kjer je glavni delniški indeks Nikkei 225 prejšnji teden izgubil 3,4 odstotka vrednosti in dosegel najnižji nivo od januarja. Lov na ugodne posle je v ponedeljek indeksu pomagal pridobiti 1,2 odstotka vrednosti.

"Po močnem okrevanju v obliki črke V obstaja veliko znamenj, da se rast upočasnjuje," je dejal glavni naložbeni strateg pri Bank of America, Michael Hartnett. "Krivulja donosa v ZDA je na najnižjem nivoju v zadnjem let, trgi v razvoju pa so v letošnjem letu v negativnem območju, hkrati pa sta tako baker kot nafta od nedavnih viškov oddaljena že za več kot 10 odstotkov."

Hkrati je izrazil pričakovanje, da bodo donosi delnic in obveznic v drugi polovici leta negativni, pri čemer vlagateljem svetuje previdnost in obrambno miselnost.

Joseph Capurso iz družbe CBA medtem napoveduje, da bo ameriška centralna banka v septembru objavila časovnico začetka zmanjševanja podpore gospodarstvu, če bo poročilo o novo ustvarjenih delovnih mestih za avgust ugodno.

"Pričakujemo, da se bo zmanjšanje pomoči začelo izvajati v oktobru ali novembru, čeprav bi lahko nedavno povečanje števila okužb z kitajsko kugo in s tem povezanih smrti v nekaterih delih države, zmanjševanje nekoliko zamaknilo."

Gre za nasprotno situacijo v primerjavi z Evropsko centralno banko, ki je pod pritiskom, da sprejme dodatne spodbujevalne ukrepe, zaradi česar bi lahko dolar proti evro krepko pridobil na vrednosti.

"Za razliko od FED, ne pričakujemo, da se bo ECB oddaljila od svoje izjemno spodbujevalne denarne politike," je dejal Capurso. "Pričakujemo, da se bo evro v primerjavi za dolarjem v prvem četrtletju prihodnjega leta spustil na nivo 1,12 dolarja predenj se bo njegova vrednost postopoma spet povečala."

Z enotno valuto so danes trgovali pri nivoju 1,1697 dolarja, potem ko je prejšnji teden proti dolarju izgubila 0,8 odstotka vrednosti in upadla vse do nivoja 1,1662 dolarja. Na drugi strani je japonski jen proti dolarju ohranil vrednost in trenutno dosega nivo 109,84 jena za dolar.

Globalni pretresi so prejšnji teden pustili močne posledice na surovinskih trgih, pri čemer so na vrednosti izgubile tako navadne kovine, kot tudi blago v razsutem stanju in nafta.

Zlato je po hudem enodnevnem padcu v avgustu poslovalo stabilnejše in dosega nivo 1777 dolarjev za unčo.

Nafta je prejšnji teden utrpela največje izgube v več kot devetih mesecih saj so vlagatelji pričakovali oslabljeno povpraševanje po gorivu zaradi povečanja okužb z kitajsko kugo po vsem svetu. Med zgodnjim trgovanjem v ponedeljek je cena nafte znamke Brent pridobila 37 centov in dosega 65,55 dolarja za sod. Na drugi strani se je ameriška lahka nafta podražila za 27 centov na 62,41 dolarja za sod.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles