Finančni trgi

Prispevki

Se dajanje nepremičnin v najem sploh še splača?

Se dajanje nepremičnin v najem sploh še splača?
March 29
08:06 2010

Gradnja prvih 411 stanovanj Stanovanjskega sklada RS (SSRS) v soseski na Brdu se je končno začela. Za tretjino stanovanj, ki jih gradi GPG, bodo uporabno dovoljenje dobili predvidoma septembra 2011, drugi dve tretjini pa naj bi prevzeli januarja 2012. Na skladu so nam pred časom pojasnili, da je samo ljubljanskih varčevalcev v nacionalni stanovanjski varčevalni shemi okoli 4000, in ker zadnji skladov razpis v Ljubljani sega v leto 2007, je za ta projekt mogoče pričakovati veliko zanimanje.


Seveda pa bo vse odvisno od cene stanovanj, pri čemer je iluzorno pričakovati, da bi te bile na ravni soseske na Mesarski cesti, kjer je SSRS stanovanja leta 2006 in 2007 prodajal za 1400 evrov za kvadratni meter. Pojasnili so nam, da so v tem primeru nastopali kot vmesni kupec stanovanj, ki jim jih je na podlagi razpisa iz leta 2004 prodal Gradis G. "Na Brdu pa sklad nastopa kot investitor in je to njegov lastni največji in najobsežnejši projekt tako po kadrovski kot tudi po operativni in finančni plati. Na končno ceno stanovanj, ki jo je v tem trenutku še prezgodaj napovedovati, vplivajo različni elementi, kot so cena zemljišča, cena gradbenih, obrtniških in instalacijskih del, stroški urejanja okolice, stroški nadzora, stroški kapitala in podobno," pojasnjujejo na SSRS.

Primož Pirc, direktor SSRS, je v eni od informativnih oddaj poleti lani sicer napovedal, da bo cena kvadratnega metra bistveno nižja od 2000 evrov brez 8,5-odstotnega DDV (približno toliko znaša spodnja cena v Celovških dvorih), vendar so na skladu ob proučitvi ponudb za gradnjo ugotovili, da te ne omogočajo, da bi se bistveno spustili pod magično mejo 2000 evrov. S podjetjem GPG so za gradnjo prve faze soseske s 411 stanovanji na SSRS konec januarja podpisali pogodbo v znesku 32,4 milijona evrov, s čimer naj bi ravno še ujeli ciljno ceno gradbenih del 750 evrov neto za kvadratni meter uporabne stanovanjske površine.

Sama gradnja soseske se je, kot nam je povedal vodja gradbišča, začela 10. februarja, trenutno pa na Brdu dela okoli 20 ljudi. Sicer pa je gradbišče med Cesto na Vrhovce in Konex centrom ob Cesti na Brdo ogromno, kar potrjuje, da bo tu v dveh fazah zgrajenih skupno 652 stanovanj, čeprav bodo posamezni bloki visoki le do štiri nadstropja. "V notranjosti posameznega stanovanjskega območja bodo urejene zelene površine in igrišča. Območja bodo med seboj povezana v celoto z mrežo pešpoti, ki vodijo do zelenih parkovnih površin v zaledju Vrhovškega hriba. Načrtovane pa so tudi odprte športne površine, ki bodo programsko dopolnjevale naravno rekreacijsko zaledje območja in obstoječo ponudbo športnih dejavnosti v bližnjih športnih objektih," sosesko opisujejo na SSRS. Poleg same soseske bo dokončana tudi nova zmogljiva povezovalna cesta, ki bo zagotovila neposredno povezavo na avtocestni obroč in na Tržaško cesto. Pri novi soseski je predvidena tudi nova avtobusna linija, v neposredni bližini so vrtec, osnovna šola, trgovina in druga potrebna družbena infrastruktura.

Vir: Dnevnik.si

About Author

Uros B.

Uros B.

je urednik portala Finančni Trgi in finančne revije Alfa. Na borznem parketu je prisoten že vse od leta 2002, ko je svoje prve prispevke objavil na portalu in forumu Vzajemci.com. Aktivno udejstvovanje na področju vzajemnih skladov je nadaljeval v Iliriki DZU, kjer je bil zadolžen za področje trženja vzajemnih skladov. Ker mu raziskovalna žilica ni dala miru, se je znova vrnil v novinarske vode. Kot zunanji sodelavec je sooblikoval vsebino na finančnem portalu Cekin.si., danes pa skrbi za objave aktualnih in zanimivih tematik iz področja osebnih financ na portalu Finančni trgi.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce