Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News
  • Trgi so nov teden začeli pozitivno Azijske delnice so nov trgovalni teden začele z pozitivno rastjo, sicer pa bo teden poln objave poslovnih rezultatov pomembnih svetovnih družb. Na današnje trgovanje so vplivale novice o poizkusih sprejema...
  • Evergrande začasno preprečil bankrot Delnice kitajskega nepremičninskega velikana Evergrande, so med današnjim trgovanjem na borzi v Hongkongu pridobile 6 odstotkov vrednosti, potem ko so kitajski mediji poročali, da je uspelo družbi pred ključnim iztekom...
  • Delnice Evergranda so ob ponovnem začetku trgovanja zgrmele v prepad Delnice družbe Evergrande so med današnjim trgovanjem na borzi v Hongkongu izgubile 14 odstotkov vrednosti, saj je bilo po 17 dni trajajoči prekinitvi spet mogoče trgovati z njimi. Izjemno zadolženi...
  • Trgi so danes poslovali optimistično Azijski trgi so med današnjim trgovanjem pridobili na vrednosti, potem ko se je donos ameriških dolgoročnih obveznic povišal na najvišje nivoje v zadnjih petih mesecih. Vse to je posledica naraščajočega...
  • Cene nafte so začasno nehale naraščati Cene nafte so se v torek znižale, pri čemer je nafta znamke Brent na vrednosti izgubila že drugi dan zapored, kar je bila posledica počasnejše gospodarske rasti na Kitajskem in...

Se obeta stečaj največje nepremičninske družbe na Kitajskem?

Se obeta stečaj največje nepremičninske družbe na Kitajskem?
September 20
06:21 2021

Delnice družbe Evergrande so v ponedeljek izgubile kar 19 odstotkov vrednosti in dosegle najnižje nivoje v zadnjih 11 letih, s čimer so še povečale izgube, saj vlagatelji s pesimizmom gledajo na njihove poslovne možnost, potem ko se družbi ta teden izteka rok za plačilo finančnih obveznosti.

Do sredine trgovalnega dne so delnice družbe upadle do najnižjih nivojev po maju leta 2010.

Enota družbe za upravljanje premoženja je izgubila več kot 12 odstotkov vrednosti, medtem ko je njihov oddelek za izdelavo električnih avtomobilov, izgubil osem odstotkov vrednosti. Tudi družba Hengten Net, ki ponuja pretočne vsebine in je v večinski lasti Evergrandeja je izgubila 14 odstotkov vrednosti.

Trgi so po padcih našli nekaj stabilnosti

Evergrande si trenutno prizadeva zbrati sredstva za poplačilo številnih posojilodajalcev, dobaviteljev in vlagateljev, medtem ko so regulativni organi opozorili, da bi lahko njihove obveznosti v višini skoraj 260 milijard evrov povzročile širša tveganja za finančni sistem v države, če ne bo prišlo do stabilizacije.

Eden od glavnih posojilodajalcev družbe je že oblikoval rezervacije za izgube dela svojih posojil iz strani prizadete nepremičninske družbe, medtem ko so nekateri upniki pripravljeni družbi podaljšati roke za poplačilo obveznosti.

Družba je v nedeljo sicer sporočila, da so vlagateljem v njihove izdelke za upravljanje premoženja, začeli vračati sredstva v obliki nepremičnin.

Oblikovalci politik so medtem velikim posojilodajalcem družbe naročili naj podaljšajo roke za poplačilo obresti ali druge oblike posojil, medtem ko opazovalci trga v veliki meri menijo, da je neposredna pomoč države malo verjetna.

Evergrande bo moral 23. septembra poplačati več kot 70 milijard evrov obveznosti iz naslova obveznic z rokom zapadlosti marec 2022. Poleg tega bodo morali 29. septembra poplačati še več kot 40 milijard evrov obveznic za obveznice, ki imajo rok zapadlosti marec 2024. Obe obveznosti bi lahko Evergrande, če jim denarja ne bo uspelo poravnati v 30 dneh družbo poslali v stečaj.

V vsakem primeru stečaja bo morala družba prestrukturirati svoja obvezniška posojila, pri čemer analitiki pričakujejo, da bodo vlagatelji poplačani v precej nizki stopnji. Trgovanje z obveznicami družbe poudarja kako močno so se letos poslabšala pričakovanja vlagateljev glede njihovih možnosti za poplačila.

Pri banki Goldman Sachs so prejšnji teden dejali, da bi se zaradi dejstva, da je Evergrande obveznice v dolarjih izdal tako is strani matične družbe, kot tudi posebne družbe za upravljanje, lahko potencialni proces prestrukturiranja močno zavlekel.

Težave družbe so sicer vplivale tudi na širši nepremičninski sektor in kitajsko valuto juan, ki je proti dolarju danes upadel na nivo 6,4831 juana za dolar, kar je bilo najmanj v zadnjih treh tednih.

Delnice četrtega največjega razvijalca nepremičnin v državi Sunac so danes izgubile več kot 10 odstotkov vrednosti, medtem ko so delnice nepremičninske družbe Greentown China, ki jo podpira komunistična oblast izgubile 9 odstotkov vrednosti.

Hongkonški delniški indeks Heng Seng je sicer danes izgubil več kot 4 odstotke vrednosti.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles