Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Se pri razvoju električnega vozila obeta povezava Hyundai-ja in Appla?

Se pri razvoju električnega vozila obeta povezava Hyundai-ja in Appla?
January 08
08:06 2021

Hyundai je sprožil zmedo glede morebitne povezave pri razvoju električnega avtomobila z tehnološkim velikanom Applom. Južnokorejska avtomobilska družba je sprva namreč dejala, da so v "zgodnji fazi" pogovorov s proizvajalcem iPhonov o morebitnem partnerstvu, pri izdelavi električnih avtomobilov.

A nekaj ur kasneje so svojo izjavo umaknili in dejali, da so se pogovarjali s številnimi potencialnimi partneji, ne da bi pri tem posebej poimenovali družbo Apple. Vrednost delnic Hyundaija se je po objavi povezave zvišala za, kar več kot 20 odstotkov.

"Apple in Hyndai se dogovarjata, vendar so pogovori še v zgodnji fazi in ni še nič odločeno," je bilo zapisano v prvotni izjavi, ki je bila kasneje revidirana. Vrednost Hyundaija se je po objavi pogovorov z Applom povečala za 9 milijard dolarjev.

Na ameriškem črnem seznamu družb po novem tudi Alibaba in Tencent?

Medtem ko je v posodobljeni izjavi pisalo, da se podjetje glede povezav pri izdelavi električnih avtomobilov pogovarja z številnimi podjetji, vključno z Applom, pa je poznejša verzija izjavi ameriško tehnološko podjetje izpustila. Apple je sicer znan po svoji tajnosti, ko gre za nove izdelke in partnerstva.

Prejšnji mesec so se sicer pojavile govorice, da pri Applu napredujejo pri izdelavi tehnologije samovozečih avtomobilov, kateri naj bi na trg prišli v letu  2024.

Trg električnih avtomobilov sicer postaja vse bolj konkurenčen, pri čemer naslovnice polni Tesla s svoji hitro rastjo vrednosti. Teslin izvršni direktor Elon Musk je tako na prvem mestu najbogatejšega človeka na svetu, že prehitel ustanovitelja Amazona, Jeffa Bezosa.

Strokovnjaki so sicer prepričani, da je do električnega vozila Appla še vsaj pet let. Po njihovem mnenju bi lahko zamude povezane s pandemijo kitajskega virusa, začetek proizvodnje zamaknile do leta 2025 ali celo kasneje.

Dohitevanje

Hyundai si sicer že dlje časa prizadeva za razvoj novih tehnologij, vključno z električnimi, avtonomnimi in letečimi avtomobili. Prejšnji mesec so tako prevzeli nadzorni delež v družbi Boston Dynamics, med poslom v katerem je bilo podjetje, ki se ukvarja z izdelavo mobilnih robotov ocenjeno na vrednost 1,1 milijarde dolarjev.

Podjetje, je poleg tega ustanovilo skupno družbno za razvoj avtonomne vožnje, v višini 4 milijard dolarjev, z dobaviteljem avtomobilskih delov Aptiv.

Oba partnerja bosta v skupno podjetje investirala 2 milijardi dolarjev, medtem ko bo irski Aptiv prispeval tudi približno 700 inženirjev, ter na podjetje prenesel svoje patente in intelektualno lastnino.

Applova prizadevanja za proizvodnjo avtomobila znanega kot projekt Titan, so večja in manjša vse odkar so svoje načrte, prvič predstavili v letu 2014.

Hkrati so se pojavile govorie o tem, kdo bi lahko za Apple sestavljal vozila, saj bi lahko bila lastna proizvodnja za tehnološkega velikana zelo težka naloga.

Njihov tekmec Google je tako za izdelavo lastnega samovozečega vozila izbral tovarno v Detroitu.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles