Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Se Tesli na Kitajskem obetajo slabi časi?

Se Tesli na Kitajskem obetajo slabi časi?
February 09
07:38 2021

Pet kitajskih regulatorjev je zahtevalo odziv Tesle na vprašanja glede kakovosti in varnosti njihovih vozil, medtem ko družba pospešuje proizvodnjo modela Y v svoji kitajski tovarni v Šanghaju. Kitajska je največje tržišče Tesle po ZDA, proizvajalec električnih avtomobilov, pa je tam lani prodal 120,000 vozil.

Domnevno naj bi komunistične oblasti na Kitajskem nedavno prejele pritožbe uporabnikov zaradi nenormalnega pospeševanja vozil in požarov na baterijah, piše v poročilu objavljenem v ponedeljek.

Pri Tesli so dejali, da bodo okrepili svoj samoinšpekcijski nadzor in notranje upravljanje.

Globalne delnice blizu rekordnih nivojev

Kitajska je največji avtomobilski trg na svetu, njihova vlada pa močno spodbuja prehod na uporabo električnih vozil. To je Tesli prejšnji mesec pomagalo pri prodaji 15,484 lokalno izdelanih vozil, je poročalo kitajsko avtomobilsko združenje.

A zdaj se pri Tesli soočajo z težavo v obliki kitajskih nadzornikov, ki so od Tesle zahtevali izboljšanje notranjega upravljanja, popolno podrejanje zakonom in domnevni zaščiti pravic potrošnikov.

Pri Tesli Shanghai so zapisali, da so "iskreno sprejeli smernice vladnih služb" poleg tega pa so klečeplazno zapisali, da bodo "globoko razmislili o svojih pomanjkljivostih".

Tesla je sicer zaradi težav s kakovostjo na udaru tudi v ZDA, kjer so morali zaradi težav z zasloni na dotik, odpoklicati veliko število avtomobilov Modela S in Modela X.

Močna konkurenca

Časovni okvir teh težav za Teslo prihaja v nepravem času, saj se sooča z naraščajočo konkurenco s strani kitajskih tekmecev. Kitajsko zagonsko podjetje NIO, je tako prejšnji mesec predtavilo svoj četrti serijski model, nove avtombile pa sta predstavili tudi družbi Li Auto in XPeng.

Družba Elona Muska je leta 2018 dobila odobritev kitajskih komunističnih oblasti za postavitev tovarne v mestu Šanghaj, s čimer so postali prvi tuji proizvajalec avtomobilov, ki je upravlja z tovarno v popolni lastni na Kitajskem.

V ponedeljek je sicer Tesla s svojo težo podprla kriptovaluto Bitcoin, potem ko so razkrili, da so januarja kupili za 1,5 milijarde dolarjev virtualne valute, hkrati pa se pričakuje, da jo bodo v kratkem začeli sprejemati, kot plačilo za nakup njihovih vozil.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles