Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Senat sprejel zakonodajo ki omogoča odstranitev kitajskih družb iz ameriških borz

Senat sprejel zakonodajo ki omogoča odstranitev kitajskih družb iz ameriških borz
May 21
06:43 2020

Ameriški senat je sprejel predlog zakona, ki bi lahko nekaterim kitajskim podjetjem preprečil prodajo svojih delnic na ameriških borzah. Zakon bi od tujin družb zahteval sledenje ameriškim standardom glede revizij in drugih finančnih predpisov.

Ukrep mora sedaj sprejeti še predstavniški dom, predej ga bo ameriški predsednik Donald Trump s svojim podpisom razglasil za zakon.

Sprejem zakonodaje se dogaja v času povišanih napetosti med ZDA in Kitajsko zaradi pandemije virusa, ki se je začel prav na Kitajskem in škandalom z računovodstvom družbe Luckin Coffee. Načrtovana zakonodaja bi od javnih delniških družb zahtevala tudi, da razkrijejo ali so v lasti, oziroma pod kontrolo tuje vlade.

Predlog zakona velja za vse tuje družbe, vendar je usmerjen proti Kitajski in sledi intenzivnim kritikam ameriške administracije proti obnašanju Kitajske, ki si prizadeva postati nova svetovna kolonialna sila.

Svetovna banka: Zaradi pandemije bi lahko v skrajno revščino padlo do 60 milijonov ljudi

Ameriški predsednik Donald Trump in njegova administracija so prepričani, da se Kitajska na izbruh koronavirusa ni primerno odzvala in dovolila njegovo širitev v tujino. Izbruh je kasneje prerasel v svetovno pandemijo, ki je po svetu zahtevala že več kot 330,000 življenj in popolnoma ohromila svetovno gospodarstvo.

Kitajske družbe, ki kotirajo na ameriškem trgu, so se v zadnjih tednih že znašle pod hudim pritiskom, potem ko je družba Luckin Coffee razkrila, da je notranja preiskava razkrila, da je bilo za več sto milijonov dolarjev prodaje v zadnjem letu povsem izmišljene.

Družba je dejala, da je njihova lastna preiskava razkrila, da je lažna prodaja izdelkov v obdobju med lanskim drugim in četrtim trimesečjem dosegla kar 310 milijonov dolarjev. To pa predstavlja kar 40 odstotkov njihove predvidene letne prodaje.

Kitajska veriga kararn je po razkritju odpustila svojega glavnega izvršnega direktorja in glavnega operativnega direktorja, medtem ko je bilo šest drugih vodstvenih delavcev, ki naj bi sodelovali v prevari suspendiranih ali poslanih na dopust.

S škandalom očrnjeno podjetje je sporočilo, da sodeluje z regulativnimi organi v ZDA in na Kitajskem, ki so začeli preiskavo družbe.

Kotacija družbe na borznem indeksu Nasdaq je bila sicer lani ena od najbolj uspešnih kitajskih premier na ameriškem trgu. V torek so pri Luckingu dejali, da jih je Nasdaq borza obvestila o načrtih za odstranitev delnic iz uradne kotacije, zaradi zaskrbljenosti glede lažne prodaje in težav pri razkrivanju poslovanja. Trgovanje z njihovimi delnicami na indeksu bo odvisno od izida pritožbe, katere usoda naj bi bila znana v naslednjih 45 dneh.

Trgovanje z delnicami družbe, ki se znašla v škandalu se je sicer prekinilo 7. aprila, potem ko so v enem dnevu izgubile več kot 35 odstotkov vrednosti.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles