Finančni trgi

Prispevki

Septembra na letni ravni za skoraj desetino manj registriranih brezposelnih

Septembra na letni ravni za skoraj desetino manj registriranih brezposelnih
October 06
07:33 2016

Konec septembra je bilo na Zavodu RS za zaposlovanje registriranih 95.125 brezposelnih, kar je 2,8 odstotka manj kot avgusta in 9,2 odstotka manj kot septembra lani. Število brezposelnih se je znižalo osmi mesec zapored, v prvih devetih mesecih leta pa je na letni ravni upadlo za 7,9 odstotka, kažejo danes objavljeni podatki zavoda za zaposlovanje.

Na novo se je septembra na zavodu prijavilo 6747 brezposelnih oseb. Na mesečni ravno se je prijavilo 24 odstotkov več brezposelnih, na letni ravni pa je bilo teh manj za šest odstotkov.

Med novoprijavljenimi je bilo septembra 3360 brezposelnih zaradi izteka zaposlitev za določen čas, 1387 iskalcev prve zaposlitve ter 951 trajno presežnih delavcev in stečajnikov. Od 9517 brezposelnih oseb, ki jih je septembra zavod odjavil iz evidence, se je zaposlilo oz. samozaposlilo 6765 oseb, kar je 55,9 odstotka več kot avgusta in 3,3 odstotka manj kot septembra lani.

Indijska davčna amnestija prinesla več milijard evrov

Na zavodu je bilo med januarjem in septembrom v povprečju prijavljenih 104.900 brezposelnih oseb. V prvih devetih mesecih letošnjega leta se je na novo prijavilo 63.164 brezposelnih oseb, kar je 5,1 odstotka manj kot v lanskem primerljivem obdobju.

Največ oseb, 36.121, se je prijavilo, ker so izgubile zaposlitev za določen čas. Prijavilo se je še 7674 iskalcev prve zaposlitve ter 10.250 trajno presežnih delavcev in stečajnikov.

V primerjavi z enakim lanskim obdobjem se je prijavilo za 9,5 odstotka manj iskalcev prve zaposlitve, za 8,5 odstotka manj trajno presežnih delavcev in stečajnikov ter 4,2 odstotka manj brezposelnih po izteku zaposlitev za določen čas. Iz evidence se je odjavilo skupaj 81.115 brezposelnih oseb, od teh 60.399 zaradi zaposlitve, kar je 4,7 odstotka več kot v primerljivem obdobju lanskega leta.

Septembra se je v primerjavi s prejšnjim mesecem brezposelnost zmanjšala v vseh območnih službah zavoda, največ pa v ptujski, kjer je upadla za 4,5 odstotka. Tudi na letni ravni se je število registriranih brezposelnih znižalo v vseh območnih službah, najbolj pa v novogoriški, kjer je upadlo za 17,1 odstotka.

Delodajalci so septembra sicer največ prostih delovnih mest objavili za visokošolske učitelje in sodelavce na visokošolskih zavodih (452) in natakarje (437).

Vir: STA

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce