Finančni trgi

Prispevki

Septembra ponovno manj registriranih brezposelnih

Septembra ponovno manj registriranih brezposelnih
October 06
09:59 2015

V Sloveniji je bilo konec septembra na zavodu za zaposlovanje registriranih 104.758 brezposelnih, kar na mesečni ravni predstavlja 2,9-odstotni, na letni pa 6,9-odstotni upad. V prvih devetih mesecih je bilo na zavodu v povprečju prijavljenih 113.859 oseb, kar je šest odstotkov manj kot v enakem obdobju lani.

Na novo se je septembra na zavod prijavilo 7174 brezposelnih, kar je 24,7 odstotka več kot avgusta in 9,6 odstotka manj kot septembra 2014. Z zavoda se je odjavilo 10.351 oseb.

Med novoprijavljenimi je bilo 1414 iskalcev prve zaposlitve, 923 trajno presežnih delavcev in stečajnikov ter 3816 brezposelnih zaradi izteka zaposlitev za določen čas. Med odjavljenimi se jih je 6999 zaposlilo oziroma samozaposlilo, kar je za skoraj polovico več kot avgusta in 4,4 odstotka več kot v septembru lani.

Na mesečni ravni se je brezposelnost zmanjšala po vseh območnih službah zavoda, najbolj na območju Velenja, za 4,9 odstotka. Bolj kot na ravni države se je brezposelnost znižala še v Mariboru (-4,6 odstotka), na Ptuju (-4,4 odstotka), v Novi Gorici (-4,1 odstotka), v Kranju (-3,7 odstotka), v Murski Soboti (-3,5 odstotka) in v Trbovljah (-3,1 odstotka).

Brezposelnost v Evrskem območju, julija najnižja v zadnjih treh letih

Tudi na letni ravni je bila brezposelnost nižja v vseh območnih službah zavoda. Najbolj se je znižala v Velenju (-12,5 odstotka), Kranju (-10,4 odstotka), na Ptuju (-10,2 odstotka), v Novi Gorici (-10 odstotkov), Novem mestu (-9,4 odstotka), Trbovljah (-devet odstotkov) in Kopru (-8,4 odstotka).

V strukturi brezposelnosti so se septembra najbolj povečali deleži dolgotrajno brezposelnih oseb, brezposelnih, starih 50 ali več, in brezposelnih z osnovnošolsko izobrazbo. Ponovno se je pričel povečevati tudi delež iskalcev prve zaposlitve. Zmanjšanje je bilo največje pri deležih brezposelnih s terciarno izobrazbo in brezposelnih v starosti od 15 do 29 ter od 30 do 39 let.

V letni primerjavi večje deleže predstavljajo brezposelne ženske, brezposelne osebe v starosti od 30 do 39 let in osebe v starosti 50 let ali več ter dolgotrajno brezposelni. Delež slednjih narašča najhitreje. Medtem ko so se navedene kategorije povečale, se je delež mladih do 29 let zmanjšal, prav tako so manjši deleži brezposelnih v starosti od 40 do 49 let, trajno presežnih delavcev in stečajnikov ter iskalcev prve zaposlitve.

Glede na izobrazbo sta se v letni primerjavi povečala deleža brezposelnih z osnovnošolsko in terciarno izobrazbo. Delež brezposelnih oseb s srednjo strokovno in splošno izobrazbo je enak kot pred letom, delež brezposelnih oseb s poklicno izobrazbo pa se je zmanjšal.

V prvih devetih mesecih leta 2015 se je na Zavod RS za zaposlovanje na novo prijavilo 66.525 brezposelnih oziroma 6,4 odstotka manj kot lani v enakem obdobju. Odjavilo se jih je 81.225.

Vir: STA

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce