Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Sindikati v General Motorsu so začeli z stavko

Sindikati v General Motorsu so začeli z stavko
September 17
06:52 2019

Delavci so začeli z stavko v družbi General Motors, potem ko največjemu izdelovalcu avtomobilov v ZDA ni uspelo doseči dogovora glede plač in pogojih za delo z združenim sindikatom avtomobilskih delavcev. V stavki, ki je prva velika prekinitev dela v družbi po letu 2007, naj bi sodelovalo skoraj 50,000 delavcev.

"To ni bila lahkotna odločitev. Gre za našo zadnjo možnost," je novinarjem v Detroitu dejal podpredsednik sindikata Terry Dittes. Strani sta sicer pred tem kot skrajni rok za dosego dogovora določili soboto.

Stavka iz leta 2007, ki je trajala dva dni je družbo stala približno 300 milijonov dolarjev.

Nafta navzgor po napadih na Savdske nafte objekte, delnice v rdečem po šibkih kitajskih podatkih

Prejšnja štiriletna pogodba sindikata z GM se je iztekla konec tedna, obe strani pa sta se pogajali o široko zastavljenih vprašanjih, vključno s plačami, zdravstvenim varstvom, delitvijo dobička in varnostjo delovnih mest.

Poleg tega se sindikati z GM borijo za preprečitev zaprtja tovarn za montažo avtomobilov v Ohiju in Michiganu, za kar je družba dejala, da gre za potrebne odzive na spremembe na trgu. Pred tem je v nedeljo 850 vzdrževalcev v petih objektih GM-a odšlo iz dela in začelo stavkati.

Terry Dittes je dejal: "Zavzemamo se za poštene plače in cenovno dostopno in kakovostno zdravstveno oskrbo. Poleg tega se zavzemamo za svoj delež pri dobičku."

Pri GM so nasprotno prepričani, da so njihove plače in ugodnosti med najboljšimi v industriji. Izdelovalec avtomobilov je v izjavi dejal, da njihova ponudba sindikatu med pogajanji vsebovala več kot 7 milijard dolarjev novih investicij, več delovnih mest in povečanje plač in ugodnosti. "Pogajali smo se v dobri veri in z občutkom nujnosti," so dejali pri GM-u.

Zaenkrat ni jasno ali obe strani načrtujeta nadaljevanje pogajanj. Stavka prihaja v času, ko se ameriška avtomobilska industrija začenja soočati z upočasnjevanjem prodaje in naraščanjem stroškov povezanih z naložbami v električna vozila in zmanjševanjem emisij.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce