Finančni trgi

Prispevki

Sindikati: Vlada ne sme sama opredeliti, kaj se bo dogajalo z našimi sredstvi

Sindikati: Vlada ne sme sama opredeliti, kaj se bo dogajalo z našimi sredstvi
February 24
09:22 2010

 

Ministrstvo za finance bo danes v javno obravnavo poslalo že dolgo pričakovani predlog zakona o preoblikovanju paradržavnih skladov, ki bo objavljen tudi na spletni straneh ministrstva, ki ga vodi Franc Križanič.
Že včeraj so se sicer pričela medresorska usklajevanja, čez natanko teden dni oziroma po razpravi pa se bo finančni minister ponovno sestal s sindikati. Kot vse kaže, bodo razpravljali o najbolj pereči točki zakona, zaradi katere se je za slab mesec zavlekla tudi priprava zakona - o bodoči lastniški strukturi zavarovalnice, ki se bo oddelila iz Kapitalske družbe (Kad). Sindikati so si namreč zadali cilj,da močno povečajo svoj vpliv na novo zavarovalnico, ki bo upravljala s štirimi pokojninskimi skladi in skoraj milijardo evrov premoženja, oziroma, da si v njej "priborijo" celo četrtinski delež, ki ga zahtevajo brezplačno. Tako se namreč glasi zahteva Draga Ščernjaviča, sekretarja republiškega odbora Sindikatov državnih organov Slovenije (SDOS).
Branimir Štrukelj, predsednik konfederacije sindikatov javnega sektorja, je še podrobneje predstavil sindikalna stališča: "Za javne uslužbence je ključno zakonsko zagotovilo, da bodo imeli zavarovanci ustrezen vpliv in nadzor v organih odločanja v zavarovalnici, da je ta v državni lasti, da je ni mogoče poprivatizirati, da se opredeli lastniški delež reprezentativnih sindikatov in da brez našega soglasja ni mogoče sprejeti delitvenega načrta, ki je ključen za ustrezen začetek poslovanja in kakovostno delovanje zavarovalnice."
Kad bi, kot smo že poročali, za ustanovitveni kapital nove zavarovalnice namenil 152 milijonov evrov kapitala, potrebna sredstva pa bi prišla iz dela, namenjenega za pokojninsko blagajno. Ker bi se ta sredstva vrnila v blagajno šele s kupnino, ki bi jo Kad za zavarovalnico dobil z javno ponudbo delnic, bi posledično "osiromašili" pokojninsko blagajno. Vendar pa to sindikatov ne prepriča: "Tisto, kar se v javnih zapisih stalno pozablja, a je ključno, je dejstvo, da so sredstva sklada ZVPSJU (skoraj 400 milijonov evrov) razporejena na individualnih računih 150 tisoč javnih uslužbencev z imeni in priimki in so njihova last. V javnosti je povsem napačno prepričanje, da se pogovarjamo o javnih ali državnih sredstvih, kar je popolnoma zgrešeno. Ker gre za sredstva javnih uslužbencev, vlada brez našega soglasja ne sme in ne bo opredelila, kaj se bo z našimi sredstvi dogajalo," je pojasnil Štrukelj.

Vir: Dnevnik.si, 24.2.2010

 

About Author

Uros B.

Uros B.

je urednik portala Finančni Trgi in finančne revije Alfa. Na borznem parketu je prisoten že vse od leta 2002, ko je svoje prve prispevke objavil na portalu in forumu Vzajemci.com. Aktivno udejstvovanje na področju vzajemnih skladov je nadaljeval v Iliriki DZU, kjer je bil zadolžen za področje trženja vzajemnih skladov. Ker mu raziskovalna žilica ni dala miru, se je znova vrnil v novinarske vode. Kot zunanji sodelavec je sooblikoval vsebino na finančnem portalu Cekin.si., danes pa skrbi za objave aktualnih in zanimivih tematik iz področja osebnih financ na portalu Finančni trgi.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce