Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Singapur je drugem četrtletju zapadel v globoko recesijo

Singapur je drugem četrtletju zapadel v globoko recesijo
July 14
05:33 2020

Singapursko gospodarstvo je v zadnjem četrtletju zapadlo v recesijo, saj je daljša karantena zaradi izbruha pandemije kitajskega virusa, močno prizadela podjetja in maloprodajno porabo. Gospodarska rast male otoške države se je v primerjavi z prejšnjim četrtletjem zmanjšala za kar 41,2 odstotka, kar je seveda največje krčenje v zgodovini države.

Oblasti napovedujejo, da bo to najhujša recesija v Singapurju, odkar se je država leta 1965 osamosvojila izpod britanske oblasti. Številke so razkrile resnost upada, ki ga je povzročil virus, s katerim se sooča ves svet.

Uradni podatki so pokazali, da se je BDP Singapurja v drugem četrtletju na medletni ravni znižal za 12,6 odstotka.

Japonska zabeležila rekorden upad porabe gospodinjstev

Kot ena od prvih držav na svetu, ki je objavila podatke za obdobje v katerem je bilo mnogo gospodarstev v popolni zapori, ponujajo številke iz Singapurja vpogled v to, kako bo trenutna pandemija vplivala na gospodarstva po svetu.

Podatki, ki so slabši od pričakovanj sledijo padcu BDP-ja v prvem četrtletju, ki je znašal 2,2 odstotka in 10,6 odstotnemu padcu na četrtletni ravni. Poglobitev krize kaže na to, da bi lahko pandemija gospodarstvo Singapurja prizadela močneje, kot številne druge azijske države.

Padec obsega svetovne trgovine je močno prizadel izvoznike v državi, medtem ko je zastala aktivnost gradbene industrije, trgovci pa so zabeležili rekordne padce prodaje.

V nasprotju se je japonski BDP v drugem četrtletju primerjavi z tremi meseci pred tem zmanjšal za približno 20 odstotkov, medtem ko bi lahko podatki v tem tednu pokazali, da se je kitajsko gospodarstvo vrnilo k rasti.

Gospodarski podatki iz Singapurja sedaj povečujejo pritisk na vladajočo stranko (Ljudsko stranko akcije), ki je prejšnji teden doživela najslabše rezultate na volitvah od osamosvojitve države pred 55 leti.

Vlada se je že zaobljubila, da za spodbujevalne ukrepe namenila 67 milijard dolarjev, oziroma skoraj 20 odstotkov BDP-ja države, s čimer željo podpreti podjetja in gospodinjstva, ki so se znašla v težavah.

Singapur je začel stroge ukrepe za karanteno rahljati od 1.junija dalje. Mestna država je 19. junija vstopila v drugo fazo ponovnega odpiranja države, s čimer so večini trgovin in restavracij omogočili nadaljevanje poslovanja, čeprav so še naprej v veljavi pravila o socialnem distanciranju.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce