Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Singapur je ponudil prvi vpogled v gospodarski učinek pandemije kitajskega korona virusa

Singapur je ponudil prvi vpogled v gospodarski učinek pandemije kitajskega korona virusa
March 26
07:16 2020

Svet je dobil prvi pokazatelj gospodarskega učinka koronavirusa, potem ko je Singapur objavil svoje prve podatke o rasti v prvem četrtletju. Mestna država, ki je močno odvisna od trgovine, bo tako kot kaže prvič v zadnjih dveh desetletjih zapadla v recesijo.

Podatki hkrati kažejo, da se tudi svetovnemu gospodarstvu obeta močno znižanje obsega.

Ta teden je Mednarodni denarni sklad (IMF) opozoril, da bo svetovna recesija slabša od tiste po finančni krizi leta 2008.

Dogovor o ameriških spodbujevalnih ukrepih je danes poskrbel za visoko rast delniških trgov

V Singapurju so sporočili, da se je njihov bruto domači proizvod na medletni ravni znižal za 2,2 odstotka, medtem ko se je glede na prejšnje četrtletje znižal za 10,6 odstotka. Gre za največje krčenje BDP-ja države na jugovzhodu Azije po letu 2009, ko je bil svet sredi hude finančne krize.

Kot ena od prvih držav, ki je objavila podatke o gospodarski rasti za obdobje v katerem se je izbruh že širil po vsem svetu, so singapurske številke pomemben vpogled na to kakšen vpliv bi lahko pandemija imela na gospodarstva po vsem svetu.

Singapur je bil hkrati ena od prvih držav zunaj kitajske, ki je poročala o primerih koronavirusa.

Podatki prihajajo po tem, ko je IMF ta teden, za letos napovedal globalno recesijo, ki bo vsaj tako slaba kot tista ki smo jo videli v času finančne krize pred več kot desetletjem.

Karantene in drugi ukrepi, ki so jih vlade po vsem svetu uvedle za zaustavitev širjenja virusa, ustavljajo svetovno gospodarstvo, mnogi analitiki pa sedaj napovedujejo globoko in dolgo recesijo.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles