Finančni trgi

Prispevki

Skupina Mercator v devetmesečju s skoraj 10 milijoni evrov dobička

Skupina Mercator v devetmesečju s skoraj 10 milijoni evrov dobička
November 16
07:49 2017

Skupina Mercator je v devetih mesecih ustvarila 9,9 milijona evrov čistega dobička, potem ko je v enakem obdobju lani pridelala 1,7 milijona evrov izgube. Gre za rezultat iz ohranjenega poslovanja, torej brez družb Modiana in Intersport ISI, ki sta po koncu lanskega devetmesečja dobili nove lastnike.

Kot so sporočili iz Mercatorja, je skupina v devetih mesecih izboljšala poslovno uspešnost in učinkovitost poslovanja, kar se kaže tudi v višjem bruto dobičku iz poslovanja (EBITDA). Ta je v devetih mesecih dosegel 89,2 milijona evrov, kar je za 14,6 odstotka več kot v primerljivem lanskem obdobju.

Gre sicer za rezultat, ki ne upošteva poslovanja odprodanih dejavnosti. Po koncu lanskega devetmesečja sta namreč nove lastnike uradno dobila družbi Modiana in Intersport ISI. Prva je pristala v rokah družbe Montecristo SL, v kateri sta moči združila Montecristo Holding v lasti hongkonške družbe Emkay Investments in podjetnik Goran Kristan, drugo pa je prevzel poljski sklad Enterprise Fund VII. Mercator je skladno z odločitvijo regulatorja trga zaprl tudi več trgovin v Srbiji.

Zvišal se je tudi EBITDA matične družbe skupine, Poslovnega sistema Mercator. Dosegel je 54,7 milijona evrov, kar je za 26 odstotkov več kot v enakem lanskem obdobju.

V Mercatorju ob tem izpostavljajo, da prihodki iz osnovne dejavnosti rastejo, plačilni pogoji do dobaviteljev ostajajo stabilni, Mercator pa je uspel zmanjšati tudi neto dolg do bank upnic.

Razdolževanje v družbi vidijo kot eno ključnih predpostavk uspešnega nadaljnjega razvoja, saj bo to Mercatorju omogočilo potreben investicijski zagon.

Največji slovenski trgovec, ki je v večinski lasti insolventnega Agrokorja, ki je pod izredno upravo, se je v tretjem četrtletju uspešno vrnil na trg Bosne in Hercegovine. Od Konzuma BH je od septembra postopno prevzel dejavnost v 83 trgovinah, 26. oktobra pa še formalno odprl tudi svoji največji trgovini v Sarajevu in Banja Luki.

Vir: STA

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce