Finančni trgi

Prispevki

Skupina Petrol v 2016 načrtuje skoraj 70 milijonov evrov dobička

Skupina Petrol v 2016 načrtuje skoraj 70 milijonov evrov dobička
December 11
08:32 2015

Skupina Petrol v 2016 načrtuje prihodke od prodaje v višini 3,7 milijarde evrov. Bruto dobiček je načrtovan v višini 361 milijonov evrov, denarni tok iz poslovanja pred spremembo obratnega kapitala naj bi dosegel 141 milijonov evrov, čisti dobiček pa 68,8 milijona evrov.

Kot so iz Petrola danes sporočili prek spletnih strani Ljubljanske borze, bodo načrtovane rezultate v prihodnjem letu realizirali s prodajo 2,75 milijona ton proizvodov iz nafte, 112 milijonov kubičnih metrov zemeljskega plina, 12,4 teravatnih ur električne energije in prodajo trgovskega blaga v višini 506,5 milijona evrov.

Petrol na ravni skupine v 2016 načrtuje 60 milijonov evrov naložb v stalna sredstva. Kot poudarjajo v družbi, bo naložbena politika skupine tudi prihodnje leto usmerjena v širitev poslovanja tako v Sloveniji kot na trgih jugovzhodne Evrope (plin, elektrika, učinkovita raba energije, okoljski projekti), v širitev poslovanja na področju naftno-trgovske dejavnosti na trgih jugovzhodne Evrope ter v utrjevanje položaja na področju naftno-trgovske dejavnosti na slovenskem trgu.

Cene nafte najnižje po letu 2009

Petrol sicer uspešno znižuje tudi finančni dolg. Po načrtih bo prihodnje leto na ravni skupine kazalnik med neto dolgom in kapitalom znašal 0,77 odstotka, kazalnik med neto dolgom in EBITDA pa 3,3.

V maloprodajni mreži skupine Petrol bo konec leta 2016 490 bencinskih servisov, od tega v Sloveniji 317, na Hrvaškem 107, v BiH 36, v Srbiji devet, v Črni gori 10 in na Kosovu 11. Število bencinskih servisov, ki bodo vključeni v maloprodajno mrežo, se bo v primerjavi s koncem letošnjega leta povečalo za devet, pri čemer bo dinamika začetka poslovanja bencinskih servisov postopna skozi leto.

Z načrtom poslovanja za prihodnje leto se je v četrtek seznanil nadzorni svet Petrola.

Skupina Petrol je v prvih devetih mesecih letos ustvarila 2,84 milijarde evrov čistih prihodkov od prodaje. Dobiček iz poslovanja je znašal 69,3 milijona evrov, denarni tok iz poslovanja pred spremembo obratnega kapitala 103,6 milijona evrov, čisti dobiček pa 48,5 milijona evrov.

Vir: STA

About Author

Tuji mediji

Tuji mediji

Zanimivi prispevki drugih medijev v Sloveniji.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce