Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Skupina uporabnikov v ZDA je proti Googlu vložila tožbo zaradi nezakonitega zbiranja zasebnih podatkov

Skupina uporabnikov v ZDA je proti Googlu vložila tožbo zaradi nezakonitega zbiranja zasebnih podatkov
June 04
06:31 2020

V ZDA Google tožijo zaradi trditev, da so nezakonito posegli v zasebnost uporabnikov, s sledenjem ljudem tudi takrat, ko ti uporabljajo internet v "zasebnem načinu". V skupinski tožbi od Googla in materinske družbe Alphabet zahtevajo najmanj 5 milijard dolarjev odškodnine.

Številni uporabniki interneta domnevajo, da njihove zgodovine iskanja ne beležijo, če uporabljajo zasebni način, vendar pri Googlu pravijo, da temu ni tako.

Pri družbi zanikajo, da je to nezakonito in pravijo, da uporabnike vnaprej obvestijo glede podatkov, ki se zbirajo v tem načinu.

Predlagana skupinska tožba, bo verjetno vključevala na milijone uporabnikov Googla, ki so od 1. junija po internetu brskali v zasebnem načinu, so povedali pri odvetniški pisarni Boies Schiller Flexner, ki je v torek zahtevek vložila na zveznem sodišču v San Joseju v Kaliforniji.

Koronavirus bi lahko ameriško gospodarstvo oviral še celo naslednje desetletje

Način brez beleženja zgodovine v Googlovem iskalniku Chrome omogoča uporabnikom možnost iskanja po internetu, ne, da bi se njihova dejavnost shranila v brskalnik ali napravo. Vseeno so lahko obiskana spletna mesta opremljena z orodji, kot je Google Analitics za spremljanje uporabe.

V pritožbi so zapisali, da Google "ne more še naprej sodelovati pri prikritem in nepooblaščenem zbiranju podatkov praktično vseh Američanov z računalnikom ali telefonom".

Medtem je tiskovni predstavnik Googla Jose Castaneda trditve v tožbi zavrnil: "Kot smo jasno zapisali vsakič, ko odprete nov zavihek brez beleženja zgodovine, bodo lahko spletne strani zbirale podatke o vaši dejavnosti brskanja".

Iskalnik pravi, da zbiranje zgodovine iskanja tudi v zasebnem načinu, lastnikom spletnih mest pomaga "bolje oceniti uspešnost svojih vsebin, izdelkov, trženja in več."

Čeprav je možnost zasebnega brskanja pri Googlu na voljo že kar nekaj časa, so pri pisarni Boies Schiller Flexner dejali, da so se šele nedavno odločili za zastopanje treh tožnikov iz ZDA.

"Ljudje povsod postajajo bolj ozaveščeni in zaskrbljeni, da tehnološka podjetja prestrežejo in zbirajo njihovo zasebno komunikacijo in jo izkoriščajo, saj so od nje odvisna," so zapisali v vloženi tožbi.

Ena od možnosti za uporabnike je, da namestijo razširitev storitve Google Analytics in tako onemogočijo merjenje z omenjeno storitvijo, so še dejali.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce