Finančni trgi

Prispevki

Slaba banka za telebane

Slaba banka za telebane
July 09
15:01 2013

Kaj je slaba banka, zakaj jo potrebujemo, zakaj je izbruhnil spor med Brusljem in Ljubljano o vrednotenju terjatev? Kdo bo zmagovalec in kdo poraženec pri prenosu terjatev na slabo banko?

Kaj teleban ve o slabi banki, ki je v Sloveniji uzakonjena v Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB)? Upamo si trditi, da marsičesa ne razume, zato smo zagovornika tega koncepta, ekonomista Igorja Mastena, prosili za pojasnila. Tudi zato, ker bomo o slabi banki glede na opozorila Bruslja o nujnosti verodostojne izvedbe reforme bančnega sektorja slišali še marsikaj.

Kaj je slaba banka?

To je posebno podjetje, ki ga običajno ustanovi država ali pa tudi same banke, na katero poslovne banke prenesejo del slabih posojil. To je treba narediti zato, ker bankam zaradi nevračanja posojil zmanjkuje kapitala in ne morejo normalno poslovati. Ko so slaba posojila prenesena na slabo banko, lahko banke spet začnejo opravljati funkcijo dajanja posojil gospodarstvu, kar je osnova za gospodarsko rast in blaginjo državljanov.

Več si preberite na Siol.net

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce