Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Slaba prodaja Appla je sprožila razprodajo delnic na Wall Streetu

Slaba prodaja Appla je sprožila razprodajo delnic na Wall Streetu
January 04
07:35 2019

Delnice na Wall Streetu so včeraj zabeležile visoke padce, potem ko je Apple poročal, da je slaba prodaja na Kitajskem škodila njihovemu poslovanju, kar je povzročilo večjo zaskrbljenost zaradi trgovinskih napetosti in upočasnitve gospodarske rasti.

Opozorilo o prihodkih iz strani velikega letalskega prevoznika in podatkih, ki so pokazali, da se je prodaja avtomobilov v ZDA zmanjšala, ter znižanje proizvodne aktivnosti so dodatno prispevale k slabemu ozračju na borzah.

Tehnološki indeks Nasdaq je tako izgubil 3 odstotke vrednosti, Dow Jones je upadel za 2,8 odstotka, medtem ko je indeks S&P 500 padel za 2,5 odstotka. Na drugi strani je glavni japonski borzni indeks Nikkei prvi trgovalni dan v novem letu začel z 3 odstotnim padcem vrednosti.

Ameriški trgi so začetnih padcih še drugi dan krepko v zelenem

Drugod po Aziji sta glavna kitajska indeksa Hang Seng in Shanghai Composite dosegla manjšo rast.

V ZDA so največji padec vrednost med delnicami, ki kotirajo na indeksu Dow Jones utrpele delnice Appla, ki so zgrmele skoraj 10 odstotkov nižje.

Najnovejši padec sicer sledi nekaj nestabilnim mesecem na Wall Streetu, ki so prinesli precejšnje izgube. Vlagatelji si trenutno prizadevajo oceniti učinke naraščajočih obrestnih mer na podjetja, trgovinskih napetosti in znamenj upočasnjevanje gospodarske rasti - še posebej na Kitajskem, ki je drugo največje gospodarstvo sveta.

"Trenutno dogajanje je posledica trgovinske vojne, skupaj z temeljno upočasnitvijo gospodarske rasti kitajske, kar povzroča težave v obeh državah," je dejal glavni ekonomist pri družbi Pantheon Macroeconomics, Ian Sheperdson. Hkrati je dodal, da se bodo številke o proizvodnji "še poslabšale, predenj se bodo izboljšale".

Potop Delte Airlines

Delnice letalskega prevoznika Delta Airlines so izgubile kar 9 odstotkov vrednosti, potem ko je družba izdala opozorilo, da bodo njihovi prihodki za leto 2018 nižji od pričakovanj. Novica je prizadela tudi delnice drugih ameriških letalskih prevoznikov, vključno z American Airlines, katerih vrednost se je znižala za več kot 7 odstotkov.

Na splošno je indeks Dow Jones izgubil več kot 660 točk in dan zaključil pri nivoju 22.686,82 točke. Tehnološki indeks Nasdaq je upadel za več kot 200 toč na 6463,5 točke, medtem ko je širši indeks S&P 500 izgubil 62 točk in dan zaključil pri vrednosti 2447,9 točke.

Najnovejše razkritje Appla je sprožilo razprodajo drugih delnic tehnoloških družb in podjetij, ki veliko poslujejo na Kitajskem, vključno z Evropskimi luksuznimi znamkami, kot je Burberry, čigar delnice so na borzi v Londonu izgubile skoraj 6 odstotkov vrednosti.

Boeing in Caterpillar, delnice obeh naj bi bile občutljive za trgovinske napetosti, so dan zaključile približno 4 odstotke v rdečem. Znižala se je tudi vrednost delnic Forda in GM-a, ki sta prejšnji mesec hkrati poročala o nižji prodaji avtomobilov, medtem ko so delnice v sektorjih, ki veljajo za varnejše naložbe, kot so nepremičnine, pridobivale na vrednosti.

Zdi se, da so najnovejši podatki podkrepili pesimistične napovedi, hkrati pa je poročilo Inštituta za upravljanje dobave pokazalo, da se je tovarniška dejavnost v decembru v ZDA znižala za največ od finančne krize.

"Obstaja tveganje, da bi lahko upočasnitev tovarniškega sektorja zaznamovala začetek resnejše recesije v širšem gospodarstvu," so dejali analitiki pri družbi Capital Economics.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce