Finančni trgi

Prispevki

Slabe napovedi glede brezposelnosti v Sloveniji

Slabe napovedi glede brezposelnosti v Sloveniji
December 27
03:50 2012

V Sloveniji bo konec leta po pričakovanjih zavoda za zaposlovanje registriranih okoli 114.000 brezposelnih, razmere pa naj bi se v prihodnjem letu še poslabšale. Do skromnega okrevanja gospodarstva naj bi po napovedih Umarja prišlo leta 2014, zaradi prilagoditve z zamikom pa naj bi se razmere na trgu dela izboljšale šele leta 2015.

V zadnjem mesecu letos se brezposelnost ne bo zmanjšala, saj se v tem mesecu običajno prijavlja večje število brezposelnih oseb, ki jim preneha delovno razmerje za določen čas, skromnejše je tudi zaposlovanje,” napoveduje Zavod RS za zaposlovanje. Novembra je bilo na zavodu registriranih nekaj manj kot 111.500 brezposelnih.

Ker so trenutne razmere na trgu dela negotove, zavod predvideva, da se gibanja tudi v letu 2013 še ne bodo bistveno izboljšala. Ocenjuje, da bo ob koncu leta 2013 več brezposelnih kot letos, in sicer okoli 117.000.

Tudi napovedi zaposlovanja so slabe. Kot kaže raziskava agencije za zaposlovanje Manpower, so delodajalci v Sloveniji glede zaposlovanja v prvem četrtletju 2013 pesimistični, in sicer je neto napoved zaposlovanja – razlika v deležu delodajalcev, ki pričakujejo rast zaposlovanja, in delodajalcev, ki pričakujejo upad zaposlovanja – najnižja v zadnjih dveh letih, odkar izvajajo raziskavo tudi v Sloveniji. Skoraj petina delodajalcev je napovedala, da bodo v četrtletju zmanjševali število zaposlenih.

Države z najslabšimi ekonomskimi kazalci

Zaposlitvene možnosti so glede na raziskavo Manpower negativne v devetih od desetih panog. Najslabše so v panogi javnega sektorja in socialnih storitev, kar je posledica varčevalnih ukrepov vlade, ter v gradbeništvu. Pozitivna pričakovanja glede zaposlovanja pa so v panogi finančnih storitev, zavarovalništva in nepremičnin.

Povpraševanje delodajalcev po delavcih je bilo novembra najslabše v letošnjem letu. Po podatkih zavoda za zaposlovanje je bilo prijavljenih skoraj 30 odstotkov manj prostih delovnih mest kot oktobra in več kot petino manj kot novembra lani. V prvih 11 mesecih letos je bilo prostih delovnih mest za več kot 11 odstotkov manj kot v enakem lanskem obdobju. Šibko zaposlovanje zavod pričakuje tudi za december.

Ob slabih gospodarskih napovedih za prihodnje leto Urad RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar) pričakuje, da bo padec zaposlenosti večji kot letos. Podjetja se takšnim razmeram namreč prilagajajo tudi na področju zaposlenosti.

Napovedi delodajalcev glede zaposlovanja v prvem četrtletju 2013 zato ne presenečajo,” o omenjeni raziskavi pravi Umar.

Slovenski bruto domači proizvod (BDP) se je v tretjem četrtletju letos na letni ravni realno zmanjšal za 3,3 odstotka. Podatkov za zadnje četrtletje še ni, je pa statistični urad konec novembra naredil manjšo simulacijo, ki je pokazala, da če bi bil padec BDP v zadnjem četrtletju letos podoben kot v minulih dveh trimesečjih, torej približno triodstoten, bi to za celotno leto 2012 pomenilo padec BDP v višini 2,4 odstotka.

Več na Kriznogledalo.si

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce