Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Slabi ameriški gospodarski podatki so globalne trge sklatili iz rekordnih nivojev

Slabi ameriški gospodarski podatki so globalne trge sklatili iz rekordnih nivojev
February 19
07:27 2021

Azijske delnice so se v petek spustile iz rekordnih nivojev, saj so višji donosi dolgoročnih obveznic in slabi ameriški podatki znižali zaupanje vlagateljev v hitrejše gospodarsko okrevanje po pandemiji kitajskega virusa. Medtem je cena zlata upadla na najnižje nivoje v zadnjih sedmih mesecih.

Najširši indeks azijsko-pacifiških delnic izven Japonske je danes upadel za 0,1 odstotka na 733,67 točke, medtem ko je v četrtek dosegel rekordnih 745,89 točke. Indeks je sicer na poti k majhni tedenski izgubi, po dveh zaporednih tednih rasti.

Od začetka leta je omenjeni indeks pridobil že 10,5 odstotka vrednosti, kar je predvsem posledica velike količine denarja in zelo olajševalnih fiskalnih politik po vsem svetu.

Citibank izgubila tožbo za povračilo po pomoti nakaznih sredstev

V petek je avstralski referenčni indeks S&P/ASX 200 padel za 0,8 odstotka, japonski Nikkei pa je izgubil 0,4 odstotka vrednosti. Glavni kitajski borzni indeks CSI 300 je upadel za 0,6 odstotka.

"Zadnji dvig donosov dolgoročnih obveznic, kot kaže vpliva na vlagatelje v lastniške vrednostne papirje," je dejal strateg iz National Australia Bank, Rodrigo Catril.

Osnovni donosi obveznic so se po vsem svetu povzpeli na višjo raven, zaradi tako imenovane "reflacijske trgovine", kjer vlagatelji stavijo na povečanje rasti in inflacije. Dosedanja uspešna uvedba cepiv proti kitajskemu virusu in upanje na velike vladne izdatke v ZDA so tako spodbudili reflakcijsko trgovanje.

Donos nemških 10-letnih državnih obveznic je tako v četrtek dosegel najvišje nivoje po juniju, medtem ko se je donosnost britanskih 10-letnih državnih obveznic pri 0,65 odstotka povzpela na najvišje nivoje v zadnjih 10 mesecih.

Rastoča donosnost obveznic je zmanjšala privlačnost zlata, zaradi česar je cena žlahtne kovine upadla na 1766 dolarjev za unčo, kar je bilo najmanj v zadnjih sedmih mesecih.

Medtem ko so naraščajoči donosi obveznic izboljšali razpoloženje vlagateljev, pa so prevelik optimizem zatrli slabi podatki o ameriški brezposelnosti.

Nepričakovano povečanje Američanov, ki so iskali pomoč zaradi brezposelnosti je zatemnilo obete za prihodnost. Ministrstvo za delo je tako poročalo, da se je število prvih zahtevkov za nadomestilo v primeru brezposelnosti povečalo za 13,000 na 861,000, kar sproža skepticizem glede tega kako hitro se lahko ameriško gospodarstvo vrne na nivoje pred pandemijo kitajskega virusa.

Slabi podatki prihajajo tudi iz nepremičninskega trga, kjer se je število stanovanj v januarju znižalo za 6 odstotkov, kar je prvi padec na tem področju v zadnjih petih mesecih.

Na Wall Streetu je indeks Dow Jones včeraj izgubil 0,38 odstotka vrednosti, indeks S&P 500 je upadel za 0,44 odstotka, medtem ko je tehnološki indeks Nasdaq izgubil 0,72 odstotka vrednosti.

Na valutnih trgih je dolar z indeksom 90,57 točke ohranil stabilno vrednost. Evro je na drugi strani na poti k majhni tedenski izgubi. V primerjavi z dolarjem je tako dosegal vrednost 1,2085 dolarja.

Na surovinskih trgih se naftni trgi po nekaj dneh rasti unovčevali dobičke, ki so bili posledica velikih težav v Teksasu z hudim mrazom, ki je zaustavil proizvodnjo nafte.

Nafta znamke Brent se je pocenila za 1,17 dolarja na 62,76 dolarja za sod, medtem ko so cene lahke ameriške nafte upadle za 1,37 dolarja na 59,15 dolarja za sod.

Vrednost bakra se je v četrtek povzpela za skoraj 3 odstotke in je dosegla najvišje nivoje po aprilu leta 2012, kar je posledica povpraševanja iz strani kitajskih vlagateljev, ki so se vrnili s teden dni trajajočih počitnic, ob praznovanju lunarnega novega leta.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles