Finančni trgi

Prispevki

Slovenija bo odgovorila Bruslju glede proračunskega načrta

Slovenija bo odgovorila Bruslju glede proračunskega načrta
October 22
07:24 2018

Ministrstvo za finance mora danes odgovoriti na pismo Evropske komisije, v katerem je ta pozvala k posredovanju posodobljenega osnutka proračunskega načrta za 2019. Slovenija bo po navedbah ministrstva v odgovoru ponovila prizadevanja za izpolnjevanje priporočenih ciljev pri pripravi rebalansa proračuna za 2019 in proračunskega načrta.

Slovenija je pred tednom dni v Bruselj poslala osnutek proračunskega načrta za prihodnje leto, ki je bil pripravljen ob predpostavki nespremenjenih politik, kar je, kot pravijo na finančnem ministrstvu, v skladu s pravili EU. Ob tem je napovedala, da bo ob rebalansu proračuna za 2019 pripravila nov osnutek proračunskega načrta.

Evropska komisija je medtem v petek Sloveniji poslala pismo s pozivom, naj čim prej posreduje posodobljen osnutek proračunskega načrta za 2019, ki bo zagotovil skladnost s cilji v evropskih priporočilih za Slovenijo.

Ebay se je odločil za tožbo proti Amazonu

Komisija v pismu sicer prepoznava, da slovenski osnutek proračunskega načrta vključuje le doslej sprejete ukrepe, z nobenimi novimi načrtovanimi ukrepi za prihodnje leto. Ob tem jemlje na znanje zavezo vlade, da pošlje posodobljen osnutek za prihodnje leto, takoj ko bo proračunski osnutek za prihodnje leto poslan v slovenski parlament.

Slovenske oblasti morajo na pismo odgovoriti danes in na ministrstvu zagotavljajo, da bodo to tudi storili. V odgovoru bodo, kot so pojasnili v soboto, potrdili prejem pisma in ponovili prizadevanja za izpolnjevanje ciljev pri pripravi rebalansa proračuna za prihodnje leto in osnutka proračunskega načrta. Ob tem so poudarili, da komisija od Slovenije do danes ne pričakuje napovedi konkretnih ukrepov.

Slovenski osnutek proračunskega načrta ob predpostavki nespremenjenih politik predvideva nominalno stopnjo rasti neto primarnih izdatkov pri 3,9 odstotka, kar presega priporočeno maksimalno povečanje, določeno pri 3,1 odstotka.

Komisija v pismu Sloveniji med drugim navaja, da načrtovani strukturni napor v prihodnjem letu znaša -0,7 odstotka BDP po nominalni vrednosti ali po izračunu komisije -0,6 odstotka BDP, medtem ko je Svet EU julija priporočil strukturno izboljšanje v vrednosti 0,65 odstotka BDP.

Pisma s pozivi k dodatnim informacijam v povezavi s proračunskimi osnutki je komisija v petek poleg Sloveniji poslala še Belgiji, Španiji, Franciji in Portugalski, že v četrtek pa Italiji, ki pa je v bistveno resnejšem položaju od držav, ki so pismo dobile v petek. Italija je namreč dobila opozorilo, da je njen osnutek proračunskega načrta za prihodnje leto odstopanje od evropskih proračunskih pravil "brez primere" v zgodovini EU.

Vir: STA

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles