Finančni trgi

Prispevki

Slovenija izdala za 1,25 milijarde evrov 10-letnih obveznic

Slovenija izdala za 1,25 milijarde evrov 10-letnih obveznic
July 22
08:30 2015

Slovenija je tako hitro in kot prva članica evrskega območja izkoristila trenutno ugodnejše razmere na trgu državnega dolga, ki so sledile vsaj začasni umiritvi grške krize po dogovoru voditeljev območja evra in izplačilu kratkoročne premostitvene pomoči Grčiji.

Operacijo so vodile Barclays, Credit Agricole, Deutsche Bank in JP Morgan Chase, ki jim je finančno ministrstvo v ponedeljek podelilo mandat za organizacijo izdaje. Kot soorganizatorji izdaje so sodelovale Abanka Vipa, Jefferies in NLB.

Knjigo naročil so organizatorji odprli ob 11. uri, do zaprtja ob 13.30 pa se je v njej nabralo za 2,6 milijarde evrov naročil več kot 120 vlagateljev. To je po navedbah finančnega ministrstva odraz velikega zanimanja investitorjev za Slovenijo kot izdajateljico in pomeni visoko kakovost in raznolikost povpraševanja po slovenskih državnih obveznicah. Slovenija je sprejela za 1,25 milijarde naročil.

Cena obveznice je bila pozno popoldne določena v višini 98,883 odstotka, kar pomeni pribitek 115 bazičnih točk nad srednjim tečajem obrestne zamenjave (Mid Swap) oziroma pribitek nad nemško referenčno obveznico z zapadlostjo avgusta 2025 v višini 147,1 bazične točke in letno kuponsko obrestno mero 2,125 odstotka. Zahtevani donos do dospetja je medtem pri 2,251 odstotka.

Poceni zadolževanje prinaša ugoden čas za dolgoročnejše reforme

Največji delež izdaje je odpadel na upravljavce skladov, ki so pokupili za 68,1 odstotka izdaje. Sledile so zavarovalnice in pokojninski skladi s 14,4-odstotnim, banke z 8,9-odstotnim, centralne banke in ostale uradne institucije s 7,5-odstotnim ter upravljavci tveganega kapitala z 1,1-odstotnim deležem.

Pri zemljepisni porazdelitvi sprejetih naročil vodijo nemški vlagatelji s 30,3 odstotka izdaje, sledijo jim britanski z 29,7 odstotka, italijanski s 13,8 odstotka, francoski z 8,2 odstotka, azijski s 5,7 odstotka, ostali evropski s prav tako 5,7 odstotka, slovenski s 4,8 odstotka in avstrijski z 1,7 odstotka.

Gre za drugo zadolžitev letos in tretjo v mandatu vlade Mira Cerarja. Marca je država izdala za milijardo evrov 20-letnih obveznic s kuponsko obrestno mero 1,5 odstotka, zahtevano donosnostjo 1,553 odstotka in z dospelostjo v izplačilo 25. marca 2035. Šlo je za prvo izdajo 20-letnih obveznic sploh. Konec oktobra lani pa je država izdala za milijardo evrov sedemletnih obveznic z obrestno mero 2,25 odstotka in zapadlostjo 25. marca 2022.

Glede na to, da so bile potrebe po financiranju državnega proračuna za letos pokrite že z marčno izdajo, Slovenija po navedbah finančnega ministrstva nadaljuje predfinanciranje proračunskih potreb za leto 2016. Država se sicer letos lahko zadolži za skupno malo manj kot štiri milijarde evrov.

Vir: STA

About Author

Tuji mediji

Tuji mediji

Zanimivi prispevki drugih medijev v Sloveniji.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce