Finančni trgi

Prispevki

‘Slovenija je velika priložnost za vlagatelje!’

‘Slovenija je velika priložnost za vlagatelje!’
October 23
06:02 2014

To je poudaril naš finančni minister Dušan Mramor, a hkrati tudi priznal, da je treba še veliko narediti, da bi končala med najbolj zaželenimi lokacijami v tem delu Evrope.

Minister za finance Dušan Mramor pa je v okviru konference pojasnil, da se z rebalansoma proračunov za letošnje in prihodnje leto ukvarjajo od prvega dne nastopa funkcij. Po njegovih besedah so predlog rebalansa proračuna za letos že zaprli, tako da se zdaj ukvarjajo z rebalansom proračuna za prihodnje leto.

Sam je optimističen, da jim bo uspelo doreči ukrepe, s katerimi bodo primanjkljaj spravili pod tri odstotke bruto domačega proizvoda (BDP), kar je zgornja meja po paktu stabilnosti in rasti. Ukrepi bodo vezani na vsa ministrstva, ves javni sektor, vse, ki uporabljajo javni denar, je pojasnil.

Ob tem je izrazil zadovoljstvo z gibanji, ki kažejo, da bo imela država letos dvoodstotno rast BDP-ja, da se brezposelnost niža in zaposlenost viša. Vse to za proračun predstavlja olajšanje, je spomnil.

Mramor priložnosti za nadaljnjo krepitev gospodarstva v Sloveniji vidi v krepitvi zasebne porabe, ki pa je zelo občutljiva za strah pred zviševanjem brezposelnosti. Skladno s tem ljudi ne želi strašiti z odpuščanjem v javnem sektorju - znižati je treba le izdatke. Če se s sindikati ne bodo mogli dogovoriti o znižanju plač, pa bo vendarle sledilo znižanje števila javnih uslužbencev, je še dejal.

Premier Cerar še bolj optimističen

"Nova slovenska vlada je trdno zavezana močni internacionalizaciji in privabljanju tujih neposrednih investicij," je v svojem nagovoru udeležencem FDI Summita na ljubljanski ekonomski fakulteti zatrdil predsednik vlade Miro Cerar. "Slovenija je velika priložnost za vlagatelje," je poudaril, a hkrati tudi priznal, da je treba še veliko narediti, da bi končala med najbolj zaželenimi lokacijami v tem delu Evrope.

Vlada pa bo poskušala vlagateljem zagotoviti stabilno okolje - predvsem s stabilizacijo javnih financ z zmanjševanjem presežnega proračunskega primanjkljaja, je zagotovil Cerar. "Potrebujemo precej učinkovitejši in bolj transparenten način upravljanja lastnine, ki bo v korist državnemu proračunu in slovenskim državljanom," je dejal in napovedal sprejetje strategije za upravljanje kapitalskih naložb.

Zagotovil je, da bo Slovenija nadaljevala privatizacijski proces, a opozoril, da bo ključna infrastruktura ostala v državni lasti: "Verjamemo, da je privatizacija lahko signal odprtosti in transparentnosti potencialnim tujim vlagateljem."

Vir: STA

About Author

Tuji mediji

Tuji mediji

Zanimivi prispevki drugih medijev v Sloveniji.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce