Finančni trgi

Prispevki

“Slovenija na poti okrevanja”

“Slovenija na poti okrevanja”
March 02
12:13 2010

Slovenija okreva, sicer počasi, postopno, a vendar gre iz hudega padca v ponovni vzpon, je v DZ povedal premier Borut Pahor.

Pahor poudarja, da se je vlada že lotila odpravljanja strukturnih razlogov za padec BDP.

"Ne bodimo samovšečni, ne bodimo prehitrih obljub, ne obljubljamo nekaj, kar ni mogoče, ampak Slovenija se vendarle vrača na pot gospodarskega okrevanja," je dejal premier Borut Pahor.

Državni statistični urad je danes objavil, da se je slovenski BDP lani po prvi oceni realno zmanjšal za 7,8 odstotka. To je prvo realno zmanjšanje po letu 1992. BDP se je v zadnjem lanskem četrtletju na letni ravni zmanjšal za 5,5 odstotka, zmanjšanje aktivnosti pa je bilo najmanjše med vsemi lanskimi četrtletji.

Slovenija je s sprejetjem slovenske izhodne strategije po navedbah Pahorja med redkimi evropskimi državami, ki že uvajajo svoje načrte v zvezi s časom po koncu krize in v gospodarskih okoliščinah, v katerih se pričakuje nizko stopnjo rasti v naslednjih dveh do treh letih.

"Padec BDP srhljiv"

Padec slovenskega bruto domačega proizvoda (BDP) je po besedah premierja srhljiv, vendar pa gre upoštevati, da so take padce v najgloblji gospodarski krizi po drugi svetovni vojni beležile tudi druge države. Tiste, ki so bile na krizo slabše pripravljene, med njimi je bila tudi Slovenija, sicer res nekoliko bolj.

Pahor poudarja, da se je vlada že lotila odpravljanja strukturnih razlogov za ta padec. Hkrati pa poudarja, da je Slovenija vendarle v stanju, ko lahko oznani "počasno, a zanesljivo okrevanje gospodarstva".

Na izjavo poslanca Zvonka Černača (SDS), češ da pogrešajo konkretne ukrepe za izhod iz krize in časovnico njihove uveljavitve, se je Pahor odzval z besedami, da je vlada sprejela časovnico 26 oziroma 27 zakonov, ki morajo biti sprejeti zato, da bi na strukturni ravni odpravili razloge, ki so Slovenijo naredili tako odvisno od mednarodnih gospodarskih okoliščin, kot je bila izpostavljena ob gospodarski krizi leta 2008.

Vir: zurnal24.si, 2.3.2010

About Author

Uros B.

Uros B.

je urednik portala Finančni Trgi in finančne revije Alfa. Na borznem parketu je prisoten že vse od leta 2002, ko je svoje prve prispevke objavil na portalu in forumu Vzajemci.com. Aktivno udejstvovanje na področju vzajemnih skladov je nadaljeval v Iliriki DZU, kjer je bil zadolžen za področje trženja vzajemnih skladov. Ker mu raziskovalna žilica ni dala miru, se je znova vrnil v novinarske vode. Kot zunanji sodelavec je sooblikoval vsebino na finančnem portalu Cekin.si., danes pa skrbi za objave aktualnih in zanimivih tematik iz področja osebnih financ na portalu Finančni trgi.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce