Finančni trgi

Prispevki

Slovenija prodala za 115 milijonov evrov zakladnih menic

Slovenija prodala za 115 milijonov evrov zakladnih menic
March 08
08:32 2017

Slovenija je danes prodala za 115 milijonov evrov zakladnih menic. Gre za šest- in dvanajstmesečne zakladne menice z nominalno letno obrestno mero v višini minus 0,30 oz. minus 0,25 odstotka. To je druga zadolžitev države letos, povpraševanje pa je bilo večje od ponudbe, je razvidno iz objave na spletnih straneh finančnega ministrstva.

Na avkciji šestmesečnih zakladnih menic je bilo podanih za 121.000 lotov ponudb, ministrstvo za finance pa je sprejelo 24.000 lotov v skupni vrednosti 24 milijonov evrov. Obveznosti iz menic, pri katerih je nominalna letna obrestna mera določena v višini minus 0,30 odstotka, bodo dospele 7. septembra.

V drugi fazi prodaje v Celovških dvorih prodali vseh 51 stanovanj

Na avkciji dvanajstmesečnih zakladnih menic pa je ministrstvo od 117.000 lotov podanih ponudb sprejelo 91.000 lotov ponudb v skupni vrednosti 91 milijonov evrov. Nominalna letna obrestna mera znaša minus 0,25 odstotka, njihova dospelost pa je določena 8. marca 2018.

Današnja dražba je druga načrtovana kratkoročna zadolžitev v tem letu, potem ko je Slovenija februarja izdala za 111 milijonov evrov tri-, šest- in dvanajstmesečnih zakladnih menic. Naslednja avkcija je predvidena čez mesec dni.

Vlada se je letos tudi že dolgoročno zadolžila z izdajo referenčnih državnih obveznic, in sicer je 17. januarja izdala za milijardo evrov 10-letnih obveznic ter za 300 milijonov evrov dodatnih 30-letnih obveznic.

Zakladne menice so diskontirani vrednostni papirji: vlagatelji ob izdaji vplačajo diskontirani znesek, izdajatelj pa ob zapadlosti izplača njihov nominalni znesek. Njihovi imetniki so lahko tako pravne kot fizične osebe.

Vir: STA

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce