Finančni trgi

Prispevki

Slovenija septembra z enim največjih padcev v trgovini na drobno

Slovenija septembra z enim največjih padcev v trgovini na drobno
November 08
09:05 2016

Prihodki trgovcev v državah z evrom kot tudi v celotni EU so bili septembra za 0,2 odstotka manjši kot avgusta. Slovenija je med državami, ki so največ prispevale k temu padcu, kažejo danes objavljeni podatki evropskega statističnega urada Eurostat.

Med 28 članicami EU se je obseg prodaje na drobno septembra najbolj povečal v Estoniji (+1,5 odstotka), na Finskem (+1,1 odstotka) ter na Danskem in Poljskem (po +0,7 odstotka).

Slovenija najuspešnejša država pri ohranjanju naravnega okolja

Po drugi strani so trgovci na Portugalskem septembra prodali za 2,1 odstotka manj blaga kot avgusta. V Sloveniji se jim je obseg prihodkov zmanjšal za 1,7 odstotka, v Nemčiji pa za 1,4 odstotka.

Na letni ravni - med lanskim in letošnjim septembrom - se je obseg trgovine na drobno v EU povečal za 2,2 odstotka, v državah z evrom pa za 1,1 odstotka.

V tej primerjavi se z največjo rastjo lahko pohvali Luksemburg (+15,2 odstotka), medtem ko se je morala Belgija sprijazniti z največjim padcem (-3,2 odstotka). Obseg prodaje v trgovini na drobno se je v letu dni zmanjšal le v nekaj evropskih državah, med njimi pa je tudi Slovenija (-0,1 odstotka).

Vir: STA

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles