Finančni trgi

Prispevki

Slovenija septembra z enim največjih padcev v trgovini na drobno

Slovenija septembra z enim največjih padcev v trgovini na drobno
November 08
09:05 2016

Prihodki trgovcev v državah z evrom kot tudi v celotni EU so bili septembra za 0,2 odstotka manjši kot avgusta. Slovenija je med državami, ki so največ prispevale k temu padcu, kažejo danes objavljeni podatki evropskega statističnega urada Eurostat.

Med 28 članicami EU se je obseg prodaje na drobno septembra najbolj povečal v Estoniji (+1,5 odstotka), na Finskem (+1,1 odstotka) ter na Danskem in Poljskem (po +0,7 odstotka).

Slovenija najuspešnejša država pri ohranjanju naravnega okolja

Po drugi strani so trgovci na Portugalskem septembra prodali za 2,1 odstotka manj blaga kot avgusta. V Sloveniji se jim je obseg prihodkov zmanjšal za 1,7 odstotka, v Nemčiji pa za 1,4 odstotka.

Na letni ravni - med lanskim in letošnjim septembrom - se je obseg trgovine na drobno v EU povečal za 2,2 odstotka, v državah z evrom pa za 1,1 odstotka.

V tej primerjavi se z največjo rastjo lahko pohvali Luksemburg (+15,2 odstotka), medtem ko se je morala Belgija sprijazniti z največjim padcem (-3,2 odstotka). Obseg prodaje v trgovini na drobno se je v letu dni zmanjšal le v nekaj evropskih državah, med njimi pa je tudi Slovenija (-0,1 odstotka).

Vir: STA

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce