Finančni trgi

Prispevki

Slovenija tone še globlje

Slovenija tone še globlje
December 03
07:51 2012

Razmere v slovenskem gospodarstvu ostajajo slabe,” je na novinarski konferenci v Ljubljani povedala vodja sektorja za makroekonomske statistike na statističnem uradu Karmen Hren. Tretje četrtletje ni prineslo posebnih novosti glede dogajanja v gospodarstvu.

Gospodarske razmere še naprej zaznamuje zlasti šibko domače povpraševanje, dodatno pa se temu v zadnjega pol leta pridružuje tudi zmanjševanje povpraševanja tujine po proizvodih in storitvah, ki jih proizvajamo v Sloveniji,” je povedala Hrenova. Gospodarska kriza v Sloveniji se nadaljuje.

Bruto domači proizvod (BDP) se je v tretjem letošnjem četrtletju na letni ravni realno zmanjšal za 3,3 odstotka. Pristojne institucije nad podatki državnega statističnega urada niso presenečene. Na Uradu RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar) so zaskrbljeni zaradi padca izvoza.

Še en dokaz več, zakaj Slovenija ni priljubljena za tuje poslovneže …

Državni statistiki so danes sporočili, da je bil obseg BDP v prvih devetih mesecih za 2,2 odstotka manjši kot v enakem obdobju lani. BDP, popravljen za vpliv sezone in števila delovnih dni, se je v tretjem četrtletju letos v primerjavi z drugim trimesečjem zmanjšal za 0,6 odstotka, v primerjavi z enakim lanskim obdobjem pa za 2,9 odstotka.

Domače povpraševanje se je v tretjem četrtletju letos na letni ravni zmanjšalo za 6,6 odstotka. “Še bistveno bolj kot končno trošenje se še naprej zmanjšuje investicijsko trošenje,” je povedala Hrenova. V primerjavi s tretjim četrtletjem lani je bilo manjše za 20,4 odstotka. “Ta padec je znova zelo velik in je največji po letu 2009,” je dejala.

Poleg domačega povpraševanja se drugo četrtletje zapored zmanjšuje tudi zunanje povpraševanje, čeprav so ti padci po oceni Hrenove zaenkrat še relativno zelo majhni. V primerjavi s tretjim četrtletjem lani je bilo zunanje povpraševanje manjše za 0,7 odstotka.

Statistični urad je naredil tudi manjšo simulacijo, ki je pokazala sledeče – če bi bil padec BDP v zadnjem četrtletju letošnjega leta približno enako velik kot v minulih dveh trimesečjih, torej približno triodstoten, bi to za celotno leto 2012 pomenilo padec BDP v višini 2,4 odstotka.

Če bi se razmere izboljšale in bi bil padec BDP v zadnjem četrtletju dvoodstoten, bi to pomenilo 2,2-odstotni padec BDP za celotno leto 2012, če bi se izpolnile bolj pesimistične napovedi in bi bil padec BDP v zadnjem četrtletju štiriodstoten, pa bi se v celotnem letu BDP zmanjšal za 2,6 odstotka.

Umar je po objavi podatkov o BDP izpostavil, da smo drugič zapored zabeležili izrazito medletno zmanjšanje gospodarske aktivnosti, četrtletni upad pa je bil po razpoložljivih podatkih znova med najvišjimi v območju evra. Skrbi jih, ker je izvoz drugič zapored medletno nižji.

Izvoz, ki je bil do letos glavni dejavnik sicer šibkega okrevanja slovenskega gospodarstva, je bil v tretjem četrtletju drugič zapored medletno nižji (za 0,7 odstotka), kar je predvsem posledica poslabšanja gospodarskih gibanj v glavnih trgovinskih partnericah,” so poudarili.

Na GZS nad slabimi podatki niso presenečeni. Opozorili so, da se lahko ob še enem takšnem četrtletnem padcu hitro približamo 2,5-odstotnemu padcu BDP v letošnjem letu.

Na resnejše posledice kolapsa na trgu investicij oz. v gradbeništvu in z njim povezanih industrijskih in storitvenih dejavnostih na padec BDP smo opozarjali že dlje časa. Tako kot opozarjamo na to, da se slabšajo razmere tudi na izvoznih trgih, z obema razlogoma pa je povezano padanje kupne moči gospodarstva in potrošnikov,” so zapisali za STA.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce