Finančni trgi

Prispevki

Slovenija zaenkrat ostala v skupini držav za uvedbo davka na finančne transakcije

Slovenija zaenkrat ostala v skupini držav za uvedbo davka na finančne transakcije
May 09
07:38 2014

Vlada je danes obravnavala morebiten izstop Slovenije iz skupine članic EU, ki želijo uvesti davek na finančne transakcije, a naj bi bila razprava prekinjena in vlada dokončnega sklepa glede tega naj ne bi sprejela, je neuradno izvedela STA.

Slovenija naj bi tako do nadaljnjega ostala med državami, ki naj bi ta davek uvedle v sklopu mehanizma okrepljenega sodelovanja.

Slovenija se sicer v torek v Bruslju ni pridružila izjavi v podporo temu davku, ki jo je podpisalo 10 držav: Nemčija, Francija, Italija, Španija, Belgija, Avstrija, Estonija, Portugalska, Grčija in Slovaška.

Za vse tiste, ki mislite, da se bankroti držav dogajajo redko

Finančni minister Uroš Čufer, ki od danes, ko se je DZ seznanil z odstopom premierke Alenke Bratušek, do imenovanja novega ministra opravlja tekoče posle, je v torek dejal, da Slovenija razmišlja o izstopu iz skupin držav, ker ekonomska logika za tem davkom zanjo ne drži. Dodal je, da iz pobude uradno še ni izstopila, saj je treba prej izvesti ustrezne postopke na vladi in v parlamentu.

"Pred časom, ko je Slovenija vstopila v to skupino, smo ocenjevali, da bo izplen od tega davka kar dober. Ko smo potem ponovno naredili oceno učinkov davka, smo ugotovili, da bo izplen bistveno manjši, kot je bil predviden, tudi po najbolj optimističnih variantah, in da je to davek, ki bo težko pokril tudi lastne stroške zbiranja in implementacije," je povedal minister.

Vir: STA

About Author

Tuji mediji

Tuji mediji

Zanimivi prispevki drugih medijev v Sloveniji.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce