Finančni trgi

Prispevki

Čufer po nove tri milijarde dolga

Čufer po nove tri milijarde dolga
January 21
11:02 2014

Slovenija se odpravlja na novo turnejo zadolževanja. Zaradi sanacije bank, ki je izpraznila blagajno, naj bi tokrat potrebovali tri milijarde evrov. Zahtevani donos na naše obveznice sicer pada.

Minister za finance Uroš Čufer s sodelavci začenja niz srečanj z vlagatelji v Združenih državah Amerike in Veliki Britaniji, je za Radio Slovenija poročala Maja Derčar. Slovenija bo vnovič poskusila z izdajo dolarske obveznice, po neuradnih vesteh naj bi se na novo zadolžila še ta mesec.

Glavni razlog za potrebo po večjih vsotah zadolžitve je postala nedavna sanacija bank. Po pričakovanjih naša država, ki ji je javni dolg narasel že na 75 odstotkov BDP-ja, išče sveže tri milijarde evrov.

Luka tokrat o zadolževanju ZDA

Zahtevani donosi na naše 10-letne državne obveznice so vztrajno padali od objave rezultatov stresnih testov bank in ti padci zdaj ponujajo podlago za nekoliko cenejšo dolgoročno zadolžitev. Po kakšni obrestni meri? Žiga Gregorinčič iz družbe Alta: "Če bi šli zdaj na trg, mislim da bo okoli 4,5 odstotka. Približno tam, kjer se trenutno trguje z našo 10-letno obveznico."

Več si preberite na RTVslo.si

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce