Finančni trgi

Prispevki

Nam obvezniški trgi res napovedujejo črno usodo?

Nam obvezniški trgi res napovedujejo črno usodo?
October 28
07:41 2013

Zahtevana donosnost na slovenske obveznice je zadnji teden padla, vendar je vprašanje, ali je to posledica vladnih ukrepov ali pa bolj posledica večje verjetnosti, da bo Slovenija tujino zaprosila za pomoč.

"Nižanje donosnosti je posledica pričakovanja trgov, da se stvari urejajo - da bomo rešili banke, sprivatizirali državna podjetja, zmanjšali proračunski primanjkljaj ... vendar - ali bo to posledica samostojnih odločitev vlade ali pa prisile, ki bo pogojena ob posojilu trojke? To je bistveno vprašanje," je za Finančne krivulje povedal analitik Igor Erker.

In kakšno je njegovo mnenje? "Reakcija obvezniških trgov je najverjetneje posledica prepričanja trgov, da nas bo k pameti spravila šele evropska pomoč in da se bomo potem lahko tako kot Španci zadolževali pri štirih odstotkih."

‘Recesija je neizogibna in ni ga centralnega bankirja, ki bi jo preprečil!’

Krkine delnice najvišje po januarju

Na Ljubljanski borzi kljub napovedani privatizaciji indeks SBI TOP vztraja v območju tik nad 600 točkami. Ta teden je do četrtka drsel navzdol, v petek pa pridobil več kot odstotek, potem ko so Krkine delnice "potegnile" do 55,50 evra, kar je največ po januarju. Na nakupni strani so vedno bolj dejavni tuji vlagatelji. Ti so tudi sicer povečali delež v slovenskih 'blue-čipih'. Ta je konec septembra znašal skoraj 15 odstotkov, kar je največ v zadnjih treh letih.

Več si preberite na RTVslo.si

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce