Finančni trgi

Prispevki

Slovenija nad povprečjem po obremenitvi plač v OECD

Slovenija nad povprečjem po obremenitvi plač v OECD
May 05
07:05 2015

Slovenija se po višini obremenitve plač uvršča nad povprečje držav Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD). Povprečna plača zaposlenega v Sloveniji je obremenjena z davki in dajatvami v višini 42,5 odstotka, medtem ko je v OECD to povprečje pri 36 odstotkih. Med 34 državami članicami tako Slovenija zaseda deseto mesto.

Med članicami organizacije so plače zaposlenih, ki nimajo otrok, najbolj obremenjene z davki in prispevki v Belgiji (55,6 odstotka), je razvidno iz raziskave o sistemih stroškov dela, ki jo je pred kratkim na svojih spletnih straneh objavila OECD. Sledita Avstrija (49,4 odstotka) in Nemčija (49,3 odstotka).

Najnižjo obremenitev plač zaposlenih brez otrok imajo po drugi strani v Čilu (sedem odstotkov), na Novi Zelandiji (17,2 odstotka), v Mehiki (19,5 odstotka) in Izraelu (20,5 odstotka). Slovenija se, kot rečeno, z 42,5-odstotno obremenitvijo plač uvršča nad povprečje držav članic OECD.

GZS: Ne pristajamo na redefinicijo minimalne plače

Pod povprečjem OECD pa je v Sloveniji obremenitev plač tistih zaposlenih, ki imajo otroke. Poročenemu zaposlenemu z dvema otrokoma v članicah OECD so v letu 2014 od plače v povprečju obračunali 36,9 odstotka davkov in prispevkov. V Sloveniji je bilo to povprečje pri 23,4 odstotka, je razvidno iz raziskave OECD. To pomeni 22. mesto.

V celoti se je obremenitev plač z davki in prispevki v članicah OECD med letoma 2010 in 2014 povečala za eno odstotno točko, čeprav države večinoma niso zviševale zakonskih stopenj davkov od dohodkov. Pri tem se je povečala v 23 državah, zmanjšala pa v desetih. Pred letom 2010 se je obremenitev plač zmanjševala, ugotavlja OECD.

Vir: STA

About Author

Tuji mediji

Tuji mediji

Zanimivi prispevki drugih medijev v Sloveniji.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce