Finančni trgi

Prispevki

Slovenska borza vstala kot feniks iz pepela

Slovenska borza vstala kot feniks iz pepela
April 10
09:31 2014

Kot poroča RTVSLO, so delnice Telekoma, za katerega se zanima Deutsche Telekom, so dosegle najvišjo raven v skoraj petih letih. Prebudil se je ves trg, indeks SBI TOP je v prvih stotih dneh leta 2014 pridobil že 17 odstotkov.

"Ljubljanska borza se je v zadnjih tednih kar konkretno zbudila iz nekaj let trajajočega zimskega spanja. Sicer promet še zdaleč ni na ravneh iz "predkriznih" let, pa vseeno lahko vidimo, da se neki optimizem vrača. Poganjata ga prevsem napovedana privatizacija in državni seznam 15 podjetij, ki so oz. bodo na prodaj v prvem svežnju. Nekaj od teh podjetij je tudi borznih družb in seveda so špekulantje zavonjali "potencialne" prevzemne premije. Evforija je zajela tudi preostala podjetja, ki niso na tem seznamu - predvsem zaradi razloga, da se bo del teh sredstev od prodaje prelil v delnice teh podjetij, zato bi svetoval skrajno previdnost pri investiranju in dejavnejše spremljanje portfelja," je za MMC povedal Jani Javornik iz Hypa.

Lastnikom Aerodroma visoke dividende

V torek je indeks SBI TOP po devetih dneh nenehne rasti sicer zdrsnil, toda v sredo je spet krenil navzgor in dosegel 746 točk, potem ko so se Telekomove delnice podražile za dva odstotka, na 146 evrov.

To je največ po novembru 2009. Deutsche Telekom, po prihodkih največje evropsko telekomunikacijsko podjetje, razmišlja, da bi oddal ponudbo za nakup 73-odstotnega deleža v Telekomu Slovenija. Sašo Stanovnik iz Alte je za TV Slovenija ocenil, kakšna bi lahko bila prevzemna cena.

Neverjetna, več kot 350-odstotna rast indeksa majhnih podjetij

"Od 150 do 180 evrov za delnico, morda tudi višja, če bo veliko zanimanja." Vročih delnic je na domačem delniškem trgu še kar nekaj. Tečaj Luke Koper je tako letos poskočil že za 83 odstotkov, Aerodroma pa za 45 odstotkov. Omenimo, da se lastnikom Aerodroma obeta kar 9,16 evra dividende, kar pri trenutnem tečaju (40,25 evra) pomeni 23-odstotno dividendno donosnost. Lanski čisti dobiček Aerodroma je znašal 5,2 milijona evrov.

Tečaji delnic na Lj. borzi (9. april):

Tabela

Vir: RTVSLO

About Author

Tuji mediji

Tuji mediji

Zanimivi prispevki drugih medijev v Sloveniji.

Related Articles