Finančni trgi

Prispevki

Slovenske obveznice = španskim obveznicam?

Slovenske obveznice = španskim obveznicam?
July 06
06:07 2012

Donos do dospelosti slovenskih desetletnih obveznic se je danes dopoldne zvišal za 0,15 odstotne točke na 6,53 odstotka. S tem se je donos na slovenske obveznice močno približal donosu na španske, ki je pri 6,55 odstotka.

Danes se je za 0,07 odstotne točke zvišal tudi donos do dospelosti italijanskih desetletnih obveznic, ki je pri 5,83 odstotka. Irska, ki bo danes izdala obveznice, beleži 6,70-odstotni donos na desetletne obveznice, Portugalska pa 10,39-odstotnega.

Razlaga krize na ‘gostilniški’ način …

Donos do dospelosti nemških desetletnih obveznic se je danes znižal za 0,02 odstotne točke na 1,46 odstotka, donos na francoske obveznice pa se je za 0,02 odstotne točke zvišal in je pri 2,57 odstotka.

Časnika Financial Times in Bloomberg sta v minulih dneh pisala o možnostih, da bi lahko bila Slovenija naslednja država območja evra, ki bi morala EU zaprositi za finančno pomoč.

V Evropski komisiji v torek niso izključili možnosti prošnje Slovenije za pomoč. Dejali so, da prošnje sicer še niso prejeli in da je tudi ne pričakujejo v kratkem, a dodali, da ni mogoče ničesar izključiti.

Predsednik vlade Janez Janša je v pogovoru za Radio City v sredo dejal, da Slovenija ne bo šesta država, ki bi morala zaprositi za finančno pomoč. "Ta nevarnost je bila odpravljena s sprejetjem in uveljavitvijo zakona za uravnoteženje javnih financ, s čimer smo nakazali, da mislimo resno z spoštovanjem zavez, ki jih je dala prejšnja vlada," je dejal.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles