Finančni trgi

Prispevki

Slovenski lebdeči gramofon na Kickstarterju do več kot pol milijona dolarjev

Slovenski lebdeči gramofon na Kickstarterju do več kot pol milijona dolarjev
November 22
08:26 2016

Slovenska ekipa MAG-LEV Audio je danes končala kampanjo na portalu za množično financiranje Kickstarter, s katero so zbirali sredstva za prvi lebdeči gramofon na svetu. Za proizvodnjo inovativnega gramofona so zbrali več kot 550.000 dolarjev ter tako postali drugi najuspešnejši slovenski projekt po višini zbranih sredstev na Kickstarterju.

Gramofon, pri katerem vinilna plošča lebdi v zraku s pomočjo magnetne blazine, je na platformi Kickstarter zaživel 12. oktobra ter zgolj v prvem tednu dosegel zastavljeni cilj 300.000 dolarjev. Kampanjo pa je v 40 dneh finančno podprlo več kot 700 podpornikov, ki so projektu namenili več kot 550.000 dolarjev (okrog 518.000 evrov).

Gramofon se je tako uvrstil med finančno najuspešnejše slovenske kampanje na platformi Kickstarter. Prvo mesto z zbranimi 700.000 dolarji še vedno zaseda pametno kolo podjetja FlyKly. Na tretjem mestu pa je inovativna kavna skodelica GoatMug, ki je zbrala 450.000 dolarjev.

"Vedeli smo, da je produkt dober in da bo pritegnil veliko pozornosti, a kljub vsemu nas je zadnja številka pozitivno presenetila. To je neizmerna motivacija za nadaljnje delo, predvsem pa se zavedamo, da se zdaj začne zares," so ob zaključku kampanje povedali ustvarjalci produkta MAG-LEV Audio.

Vodstvo japonske Yaskawe bo predstavilo načrtovano gradnjo tovarne robotov v Sloveniji

Kot so dejali, so trenutno v dogovorih glede proizvodnje gramofona, dogovarjajo se o poteku distribucije in vršijo še zadnje teste prototipa, da bo vse brezhibno delovalo.

Platforma Kickstarter je bila po besedah ekipe pomembna tudi zaradi testiranja produkta v širši javnosti. Med kampanjo so napreč sprejemali komentarje podpornikov s celega sveta ter skušali večino predlogov upoštevati pri izboljšavi produkta. "Ob tem lahko brez težav rečemo, da je testiranje na širši množici uspelo, saj je 715 podpornikov zelo visoka številka za produkt tega cenovnega razreda."

Podporniki so morali namreč za produkt v času kampanje odšteti od 780 do 940 dolarjev, prvi med njimi pa bodo gramofone prejeli avgusta prihodnje leto. Največ gramofonov bo odšlo v Združene države Amerike, sledi Nemčija, na tretjem mestu pa je Slovenija. Podporniki prihajajo tudi iz Kanade, Avstralije, Singapurja, Švedske, Japonske.

Izdelek, ki združuje star nosilec zvoka z novimi tehnologijami, ima prednastavljeno ročico in gramofonsko glavo ter priključek, s katerim se lahko uporabnik poveže v avdio sistem. Uporabnik nato le še izbere najljubšo vinilno ploščo, premakne ročico in spusti gramofonsko glavo. Gramofon po koncu predvajanja sam dvigne ročico, kar vinilno ploščno obvaruje pred praskami, hkrati pa podaljša življenjsko dobo gramofonske glave.

S pritiskom na gumb lahko uporabniki menjajo hitrost predvajanja tudi s 33,3 na 45 obratov na minuto. Gramofonu pa so dodane še nožice, ki se ob vklopu gramofona samodejno spustijo. Ko se ročica vrne na svoje prvotno mesto, se nožice samodejno dvignejo, tako da lahko uporabnik varno ugasne gramofon.

Pri razvoju gramofona sta sicer moči združili dve ekipi - dizajn studio Desnahemisfera, javnosti poznan predvsem po produktu Goat Mug, in predstavniki podjetja Topsol, ki se ukvarja z razvojem naprednih solarno energetskih rešitev.

Kot so še zapisali v ekipi, je med navdušenci nad gramofonom tudi slovenski didžej Umek, na Twitterju pa je zanimanje javno izrazil tudi vsestranski umetnik in producent Brian Eno. MAG-LEV Audio so opazili tudi v svetovnih medijih, kot so NME, Pitchfork, Mashable, Business Insider, Designboom in drugi.

Vir: STA

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce