Finančni trgi

Prispevki

Slovenski nepremičninski trg investitorjem ponuja dobre donose

Slovenski nepremičninski trg investitorjem ponuja dobre donose
September 14
07:30 2017

Slovenski nepremičninski trg ponuja lepe donose zainteresiranim vlagateljem. Vendar pa se ti soočajo z več težavami, saj ni ustrezno velikih parcel, premalo je nepremičnin za naložbeno vlaganje, pa tudi sicer nepremičninski trg v Sloveniji ni dovolj razvit, da bi privabil res velike vlagatelje, so ugotavljali na konferenci v Ljubljani.

Kapital se seli tja, kjer je donos višji in nepremičninski trg ponuja lepše donose, kot pa npr. bančni depoziti, je uvodoma na okrogli mizi z naslovom Zakaj Slovenija danes v Evropi prinaša najvišje donose, povedala partnerica podjetja KPMG za poslovno svetovanje in predsednica AmCham Slovenija Nevenka Kržan.

Predsednik Vseslovenskega združenja malih delničarjev (VZMD) Kristjan Verbič pa je dodal, da so rast v nepremičninskem sektorju in donosi povezani tako z večjim povpraševanjem kot tudi odsotnostjo večje ponudbe - tudi zaradi zloma gradbenega sektorja v Sloveniji med gospodarsko krizo. Vlaganja v nepremičnine pa veljajo za varna, je spomnil na investicijski konferenci.

V drugem četrtletju višja zaposlenost v območju evra in EU

Sladjena Križaj iz Reifeisen Leasinga je povedala, da se njihovo podjetje dnevno srečuje s povpraševanjem po nepremičninah v Sloveniji, vendar so to predvsem subjekti, ki so že prisotni na slovenskem trgu, manj pa je takih, ki po slovenskih nepremičninah povprašujejo iz tujine.

Slovenski nepremičninski trg je sicer za tujce zanimiv, kljub relativno dolgim postopkom za pridobitev lastninske pravice in drugih dovoljenj. V prvi vrsti tudi zato, ker zagotavlja visoke donose v primerjavi z ostalo Srednjo in Vzhodno Evropo. Ti donosi dosegajo med sedem in osem odstotkov letno, tudi do deset, je povedala Križajeva.

Problem pa imajo v Sloveniji z večjimi vlagatelji, ki želijo kupiti nepremičnine kot naložbo; tovrstni vlagatelji želijo namreč vložiti nekje od 50 do 100 milijonov evrov, a je v Sloveniji problem nabrati dovolj obsega nepremičnin za kaj takega.

Tudi Žiga Simončič iz predstavništva avstrijskega gospodarstva v Sloveniji Advantage Austria je opozoril, da je v Sloveniji težko dobiti dovolj veliko parcelo za kako večjo proizvodnjo in da imajo precej težav pri iskanju primernih lokacij za interesente iz Avstrije. Tu bi lahko več storile posamezne občine, da bi pripravile ustrezna zemljišča in jih ponudila investitorjem, je pozval.

Kržanova je v tem smislu pohvalila napovedi ministrstva za gospodarstvo, razvoj in tehnologijo, da bodo do konca leta "končno" pripravili katalog že obstoječih območij, kjer bi bila možna vlaganja, bodisi z obnovitvijo že obstoječih prostorov ali pa gradnja na novo. "Investitor bo prišel le, če bo imel kam vlagati," je dejala.

Sicer pa podjetja iz Avstrije ne želijo služiti z lastnino nepremičnin kot tako, se torej ukvarjati z njihovim kupovanje, razvijanjem, oddajanjem ali prodajanjem, ampak iščejo predvsem območja, kamor bi lahko širila svojo proizvodnjo, s čimer prinašajo tudi delovna mesta lokalnemu okolju, je še povedal Simončič.

Vendarle visoke donose prinaša predvsem varnost okolja, so se tudi strinjali na okrogli mizi v okviru današnjega zadnjega dne tridnevne konference o investicijskih priložnostih v Sloveniji. Slovenija je zdaj varna država, vendar pa se to lahko tudi zelo hitro spremeni, če bi morda prišlo do kakega napada; potem bi padli tudi donosi na nepremičninskem trg, so prišla opozorila iz občinstva.

Križajeva je k temu dodala še, da je problem zlasti pri dolgoročnejših vlagateljih tudi likvidnost trga. V Londonu takih problemov ni, v Sloveniji pa je vprašanje, kako hitro se bo lahko prodala kaka nepremičnina čez 15, 20 let, zlasti če gre za veliko vrednost, je še povedala.

Vir: STA

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce