Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

SoftBank po vrsti težav z visokim padcem vrednosti delnic

SoftBank po vrsti težav z visokim padcem vrednosti delnic
December 03
07:52 2021

Delnice Japonskega konglomerata Softbank Group so danes izgubile več kot tri odstotke vrednosti, potem ko je veliki tehnološki vlagatelj, v enem dnevu doživel tri razočaranja, vključno s slabim nastopom družbe Grab na ameriškem tehnološkem delniškem indeksu Nasdaq.

SoftBank je sam ali prek svojega sklada Vision, izvedel vrsto velikih naložb po vsem svetu, pri čemer so pogosto vlagali v tehnološka podjetja. Njihove delnice so v petek upadle na nivo 5423 jenov, preden so se ustalile nekoliko višje, vseeno pa so v zadnjih treh tednih izgubile že kar 23 odstotkov vrednosti.

Trgi ne najdejo jasne usmeritve

Kitajski velikan Didi Global, ki se ukvarja z taksi storitvami in je v 21,5 odstotni lasti sklada Vision, je v petek sporočil, da bo umaknil svoj načrtovan začetek kotiranja na newyorški borzi in nadaljeval s kotiranjem v Honkongu. Odločitev so sprejeli potem, ko se je družba znašla pod pritiskom kitajskih komunističnih oblasti, zaradi domnevnih težav pri varstvu podatkov.

Nekaj ur pred tem je Ameriška zvezna komisija za trgovanje, z tožbo blokirala načrtovan nakup britanskega ponudnika tehnologije čipov Arm iz strani ameriške družbe Nvidia v višini več kot 80 milijard dolarjev, ki je v lasti Softbanka, kar je še dodatno prispevalo, k že tako obsežnim globalnim regulativnim izzivom pri tem poslu.

Nekaj ur pred tem so delnice družbe GRab, ki je največji ponudnik prevozov in dostav z vozili v jugovzhodni Aziji, med četrtkovim nastopom na indeksu Nasdaq izgubile več kot 20 odstotkov vrednosti, kar sledi rekordni združitvi podjetja v vrednosti 40 milijard dolarjev, s podjetjem ustanovljenim z namenom združitve.

Sklad Vision je tudi največji delničar Graba in ima v lasti približno 18,6 odstotni delež družbe.

"Dokler so na trgu takšne novice, bi morali vlagatelji počakati z nakupom delnic SoftBanka," je dejal Šigetoši Kamada iz družbe Tachibana Securities. "Vsakič, ko opazimo negativne dejavnike za SoftBank, moramo prodajati njihove delnice."

Skupina je prejšnji mesec poročali o izgubi v drugem četrtletju, saj je njihov sklad Vision utrpel 10 milijard dolarjev težak udarec, zaradi padca tečajev podjetij v njihovem portfelju.

Tiskovni predstavnik skupine SoftBank, medtem ni želel komentirati vprašanj o težavah pri Nvidijinemu nakupu družbe Arm. Poleg tega ni komentiral niti načrtov družbe Didi za umik iz kotiranja na newyorški borzi ter splavitve delnic družbe Grab, pri čemer je dejal, da gre za naložbe sklada Vision in ne neposredno SoftBanka.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles