Finančni trgi

Prispevki

ŠOU, najdražja organizacija v državi

ŠOU, najdražja organizacija v državi
March 25
14:29 2010

Skoraj 40 odstotkov proračuna bo ŠOU porabil za administracijo; vlada za to porabi 10 odstotkov

Ljubljanske študentske organizacije  (ŠOU) očitno niti malo ne skrbi napovedana odprava študentskega dela. Skoraj nič ni ostalo tudi od varčevanja in nižanja stroškov, ki so ga napovedovali. Po naših izračunih so ena najdražjih organizacij v državi, ki bo letos za administracijo in plače porabila skoraj 40 odstotkov proračuna.

Letos bo ŠOU od koncesijske dajatve (delo prek študentskih servisov) prejel 5,3 milijona evrov, kar je malenkost manj kot lani, je razvidno iz še ne objavljenega finančnega načrta ŠOU. Skupaj bo imela organizacija pol milijona več prihodkov kot lani, torej 7,6 milijona evrov. Za svoje delovanje (plače, administracija, material) bodo porabili skoraj 38 odstotkov proračuna oziroma 2,9 milijona evrov, kaže naš izračun. So v finančnem načrtu sicer študentski funkcionarji s premetavanjem posameznih postavk poskušali to nekoliko prikriti?

Direktor ŠOU Roman Didović, ki je ob nastopu funkcije obljubljal racionalizacijo, pravi: "Sam sem odgovoren za odhodke skupnih služb in te bomo letos zmanjšali za 300 tisoč evrov. Študentski del in projekti pa so v rokah predsedstva." Predsednik organizacije Jernej Štromajer se na naše klice in SMS-sporočila ni odzval.

ŠOU bo imel letos na voljo 7,6 milijona evrov. Skoraj 40 odstotkov denarja bo šlo za administracijo, plače in materialne stroške. Vsega tri odstotke pa za socialo in zdravje študentov.

F58DO_sustersic_janez14e jim ne uspe zbrati dovolj članarin, pa naj zaprejo vrata." Ekonomist Janez Šušteršič je prepričan, da bi moralo biti članstvo v ŠOU prostovoljno.

Medijski projekti in "novi projekti"

ŠOU se je letos aktivneje lotil tudi boja na medijskem polju. Radiu Študent tako kot lani namenja 241 tisoč evrov, obujeni Tribuni 113 tisoč evrov, lani ustanovljeni Šouviziji pa 186 tisoč evrov. Ob tem je treba poudariti, da so vsi trije mediji bolj kot ne namenjeni "specifični" populaciji, medtem pa so reviji Študent, ki res pokriva študentsko populacijo, namenili vsega 15 tisoč evrov.

V finančnem načrtu je sicer jasno opredeljenim projektom namenjenih 553 tisoč evrov, v oči pa bodejo postavke "novi projekti", iz katerih ni razvidno, za kaj naj bi šlo. Tako imenovanim novim projektom je namenjenih skoraj 400 tisoč evrov.

Nateg ali fiktivne pogodbe?

O racionalni porabi lanskega denarja zgovorno priča 85 tisoč evrov, ki jih je ŠOU lani Potezi plačal za analizi smotrnosti nakupa ljubljanskega kopališča Laguna in kluba Bachus. Poznavalec na področju svetovanja, ki ne želi biti imenovan, pravi: "Ali so jih nategnili kot zajce ali pa so pogodbe za analize fiktivne." ŠOU sicer nobene od nepremičnin na koncu ni kupil.

Več si preberite na Finance.si tukaj

 

 

About Author

Uros B.

Uros B.

je urednik portala Finančni Trgi in finančne revije Alfa. Na borznem parketu je prisoten že vse od leta 2002, ko je svoje prve prispevke objavil na portalu in forumu Vzajemci.com. Aktivno udejstvovanje na področju vzajemnih skladov je nadaljeval v Iliriki DZU, kjer je bil zadolžen za področje trženja vzajemnih skladov. Ker mu raziskovalna žilica ni dala miru, se je znova vrnil v novinarske vode. Kot zunanji sodelavec je sooblikoval vsebino na finančnem portalu Cekin.si., danes pa skrbi za objave aktualnih in zanimivih tematik iz področja osebnih financ na portalu Finančni trgi.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce