Finančni trgi

Prispevki

S&P ohranil bonitetno oceno Slovenije, obete izboljšali v pozitivne

S&P ohranil bonitetno oceno Slovenije, obete izboljšali v pozitivne
June 22
08:51 2015

Ameriška bonitetna agencija S&P je oceno na dolgoročni dolg Slovenije danes ohranila pri A-, obete pa je iz stabilnih izboljšala v pozitivne. Navzgor so popravili tudi napoved gospodarske rasti za državo v obdobju 2015-2018. V povprečju naj bi se gibala na ravni 2,1 odstotka, potem ko so jo decembra lani ocenjevali na 1,5 odstotka.

Standard & Poor's (S&P) je napoved rasti slovenskega bruto domačega proizvoda (BDP) navzgor popravil zaradi krepkega izvoza in okrevanja potrošnje. "Slovenija se zaradi dobrih zunanjih dosežkov razlikuje od večine primerljivih držav. Pričakujemo, da bo letos peto leto zapored beležila presežek na tekočem računu plačilne bilance," so zapisali v agenciji.

Pozitivni obeti nakazujejo, da obstaja približno 33-odstotna možnost zvišanja ocene v naslednjih dveh letih, če se bo gospodarsko okrevanje razširilo in v kombinaciji s strukturnimi reformami privedlo do izboljšanja javnofinančnega in dolžniškega položaja.

V S&P ocenjujejo, da se bo BDP letos realno okrepil za 2,4 odstotka, v letih 2016 in 2017 naj bi se zvišal za dva odstotka, leta 2018 pa naj bi se rast pospešila na 2,2 odstotka.

Lani se je BDP na račun močnega izvoza in investicij, podprtih z evropskimi sredstvi, realno zvišal za 2,6 odstotka, kar je precej bolje od napovedi agencije, ki je pričakovala 1,4-odstotno rast. V prvem četrtletju letos je bila rast še višja, na letni ravni je dosegla tri odstotke.

Slovenija v EU med državami z najnižjim deležem kratkoročnega dolga

V S&P pričakujejo, da bo večjo vlogo pri okrevanju odslej igrala domača potrošnja. "Obeti za investicije so odvisni od izboljšanja posojilnih pogojev, ki je doslej umanjkalo. Še naprej menimo, da so kreditni pogoji strogi," so zapisali. Dokler se podjetja ne bodo še dodatno razdolžila, ne pričakujejo rasti neto posojil.

"Menimo tudi, da bi uveljavitev strukturnih reform, ki spodbujajo rast, vključno s tistimi na področju sodstva in na administrativnem področju, še dodatno izboljšala obete za dolgoročno gospodarsko rast Slovenije. Čeprav gospodarstvu koristi vpetost v mednarodno trgovino, občutne administrativne ovire še vedno zavirajo neposredne tuje investicije," pravijo v S&P.

Ob tem dodajajo, da kljub zmanjšanju političnih tveganj po letu 2013 ne gre izključiti sporov med koalicijskimi partnerji, še posebej glede vloge države v gospodarstvu. Državno lastništvo lahko po mnenju S&P zavira hitrost in učinkovitost reform. Tveganje lahko poleg tega predstavlja tudi prekinitev postopnega okrevanja glavnih trgovinskih partneric Slovenije - Nemčije, Italije in Avstrije.

Vir: STA

About Author

Tuji mediji

Tuji mediji

Zanimivi prispevki drugih medijev v Sloveniji.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce