Finančni trgi

Prispevki

Španiji in Portugalski zaradi kršitve proračunskih pravil EU grozijo sankcije

Španiji in Portugalski zaradi kršitve proračunskih pravil EU grozijo sankcije
July 08
06:14 2016

Evropska komisija je danes ocenila, da Španija in Portugalska v priporočenem roku ne bosta uspeli odpraviti čezmernega javnofinančnega primanjkljaja. Ugotovitve komisije morajo sedaj potrditi še finančni ministri EU, ki se bodo sestali v torek. Če jih bodo potrdili, bo komisija v skladu z zakonodajo za državi predlagala sankcije.

Komisija ugotavlja, da državi v roku, ki ga je junija 2013 priporočil Svet EU, ne bosta izpolnili zastavljenih proračunskih ciljev v skladu s pravili pakta stabilnosti in rasti, piše v danes objavljenem sporočilu.

Slovenija med članicami EU na repu glede tujih neposrednih naložb v BDP

Portugalska bi morala do konca lanskega leta odpraviti čezmerni javnofinančni primanjkljaj, ki je lani dosegel 4,4 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP). Španiji pa do konca leta verjetno ne bo uspelo odpraviti primanjkljaja, ki se je lani ustavil pri 5,1 odstotka BDP, letos pa naj bi bil 3,9 odstotka BDP, ocenjuje komisija.

S tem kršita pravila pakta stabilnosti in rasti, ki članicam območja z evrom nalaga, da zgornjo mejo primanjkljaja ohranijo pod tremi odstotki BDP, javnega dolga pa pod 60 odstotki BDP.

Sedaj so na potezi finančni ministri EU, ki se bodo prihodnji torek sestali v Bruslju. Če bodo potrdili oceno komisije, bo morala ta z v krizi zaostreno zakonodajo predlagati kazen za obe državi kršiteljici. Komisija bo imela 20 dni časa, da predlaga ustrezno kazen.

V skladu s pravili EU bi lahko Španijo in Portugalsko doletela kazen v višini 0,2 odstotka BDP in zamrznitev dela sredstev iz evropskih strukturnih in investicijskih skladov. Uvedba sankcij je skrajni ukrep, ki ga komisija ni sprejela še nikoli doslej.

Evropski komisar za gospodarske in finančne zadeve Pierre Moscovici je sicer danes nakazal, da bi lahko kazen znižali na nič ali celo odpravili, če se izkaže, da se državi soočata z izrednimi gospodarskimi okoliščinami oziroma če v desetih dneh predstavita utemeljene razloge.

Komisija bo spoštovala pravila pakta stabilnosti in rasti in jih bo izvajala "na inteligenten način", je na novinarski konferenci še dejal Moscovici in dodal, da je odločitev sedaj na strani finančnih ministrov EU.

Podpredsednik Evropske komisije, pristojen za evro in socialni dialog, Valdis Dombrovskis je ob tem izrazil pripravljenost, da skupaj z vladama v Madridu in Lizboni najdejo najboljši način za odpravo kršitev. Odprava primanjkljaja in znižanje dolga sta predpogoja za vzdržno gospodarsko rast v obeh državah, je poudaril.

Evropska komisija je že 18. maja ob objavi priporočil članicam izrekla opozorilo Španiji in Portugalski zaradi presežnega javnofinančnega primanjkljaja, vendar kazni takrat ni izrekla, ampak je odločitev preložila na začetek julija. Do takrat naj bi državi sprejeli ustrezne ukrepe za zmanjšanje primanjkljaja v skladu s pravili pakta stabilnosti in rasti.

V Bruslju so odločitev utemeljili s tem, da ekonomsko in politično ni pravi trenutek za sankcije.

Že pred majskim pregledom reformnega in javnofinančnega napora evrskih držav so sicer krožila ugibanja, da komisija v primeru Španije odlaša z odločitvijo zaradi parlamentarnih volitev v tej državi konec junija, delno pa tudi, ker ni želela dodatno spodbujati negativnega mnenja pred britanskim referendumom o članstvu v EU.

Vir: STA

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles