Finančni trgi

Prispevki

Srečanje Opeca v znamenju morebitnega dviga proizvodnje nafte

Srečanje Opeca v znamenju morebitnega dviga proizvodnje nafte
June 08
07:24 2011

Na rednem srečanju se bodo danes sestale članice Organizacije držav izvoznic nafte (Opec).

V ospredju srečanja kartela bo po pričakovanjih razprava o morebitnem zvišanju proizvodnje nafte, s čimer bi omejili rast cene črnega zlata. Po ocenah analitikov se Opec ne bo odločil za okrepitev proizvodnje.

Povečanje proizvodnje nafte naj bi umirilo naraščanje cene črnega zlata, vendar pa bi to negativen vpliv pustilo na dobičkih proizvajalcev. Po ocenah analitikov, ki jih povzema francoska tiskovna agencija AFP, bo Opec proizvodno kvoto pustil nespremenjeno.

Cene nafte v vzponu zaradi upanja glede reševanja Grčije

Opecova ciljna proizvodnja, ki zdaj znaša okoli 24,84 milijona 159-litrskih sodov dnevno, je sicer nespremenjena od začetka leta 2009. Vendar pa po poročanju ameriške tiskovne agencije članice kartela že zdaj presegajo kvote - Opec naj bi tako po ocenah dejansko načrpal 26,15 milijona sodov dnevno.

Opec bi tako utegnil proizvodnjo povišati na dejansko načrpano. Vendar pa takšnemu koraku odločno nasprotujeta Iran in Irak. Iran je namreč prepričan, da ni potrebe po zvišanju proizvodnje in da je naftni trg uravnovešen.

Na dnevnem redu današnjega srečanja bo po pričakovanjih tudi dogajanje v Libiji. Libija je pred nemiri v državi načrpala 1,4 milijona sodov dnevno, zdaj pa je proizvodnja skoraj ustavljena.

12 članic Opeca sicer načrpa okoli 40 odstotkov vse svetovne nafte. Cena košarice Opecove nafte se je v ponedeljek v luči srečanja kartela pocenila za 33 centov na 110,11 dolarja za 159-litrski sod.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce