Finančni trgi

Prispevki

Stabilnost slovenskega bančnega sistema lani z največjim padcem v Evropi

Stabilnost slovenskega bančnega sistema lani z največjim padcem v Evropi
January 16
07:52 2013

Stabilnost slovenskega bančnega sistema je od oktobra 2010 do lanskega novembra doživela največji padec v Evropi, ugotavljajo izračuni analitikov britanske finančne revije Euromoney.

Težave slovenskega bančnega sistema po mnenju analitikov Euromoneyja predstavljajo slaba posojila, ki so posledica privatizacijskih zgodb. Po mnenju analitikov omenjene revije slovenske banke tako nujno potrebujejo svež kapital, pri čemer je težava v tem, da so največje banke v državni lasti, zaradi česar imajo zasebni vlagatelji bore malo interesa po vlaganju v slovenski bančni sistem.

Sloveniji po padcu stabilnosti bančnega sistema sledijo Irska, Italija, Španija, Grčija in Madžarska. Stabilnost bančnega sistema pa se je poslabšala v vseh državah razen na Švedskem, kjer je ostala nespremenjena, in v Švici, kjer se je celo rahlo okrepila.

Največ zlorab evropskih plačilnih kartic se zgodi v ZDA

V obdobju od januarja 2011 do konca novembra 2011 je stabilnost bančnega sistema največji padec dosegla prav tako v Sloveniji, dokaj podoben padec pa je imela tudi Španija. V tem obdobju se je stabilnost sicer izboljšala v Albaniji, Latviji, Litvi in na Hrvaškem.

Na splošno imajo najvišje ocene zanesljivosti bančnega sistema na Norveškem, Finskem, Švedskem, Švici in Luksemburgu. Najnižje pa so v Bosni in Hercegovini, Črni gori, Grčiji, Španiji in na Irskem. Slovenija se uvršča v spodnji del lestvice.

Vir: Rtvslo.si

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce