Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Starbucks in Amazon udarila proti novemu davku mesta Seattle za boj proti brezdomstvu

Starbucks in Amazon udarila proti novemu davku mesta Seattle za boj proti brezdomstvu
May 16
06:01 2018

Družbi Amazon in Starbucks sta udarila proti odločitvi mesta Seattle, da proti podjetjem uvede nov davek namenjen boju proti brezdomstvu. Amazon, ki je največji zaposlovalec v tem ameriškem mestu je dejal, da bi takšen davek ogrozil njihovo prihodnjo širitev v tej regiji.

Mestni svet v Seattlu je soglasno sprejel davek, s katerim naj bi zbrali 47 milijonov dolarjev za spopadanje s krizo dostopnosti stanovanj, zaradi nedavnega gospodarskega razcveta. A medtem so lokalna podjetja že dejala, da bo odločitev uničila delovna mesta.

Vlagatelji na azijskih trgih so si vzeli odmor, nafta nadaljuje z rastjo

"Ostajamo zelo zaskrbljeni glede prihodnosti, ki jo je ustvaril sovražni pristop sveta in retorika do večjih podjetij," je dejal podpredsednik Amazona, Drew Herdener po glasovanju. "To nas sili v preučitev naše tukajšnje rasti". Medtem so pri Starbucksu dejali: "To mesto še naprej troši denar, ne da bi sprejelo ustreznih reform in ne sprejema odgovornosti za lastne neuspehe."

Davek se bo nanašal na podjetja z letno prodajo višjo od 20 milijonov dolarjev. Zbran denar naj bi potem uporabili za izgradnjo cenovno dostopnih stanovanj i podpornih storitev za brezdomce.

Podporniki davka trdijo, da se je povprečna cena stanovanj v Seattlu povzpela na 820,000 dolarjev in, da je več kot 41 odstotkov najemnikov označenih kot "obremenjenih z najemom". Ta izraz pomeni, da za najemnino porabijo več kot tretjino svojega dohodka.

"Davek na delovna mesta"

Seattle ima poleg tega tretjo največjo koncentracijo brezdomcev v ZDA.

Nova dajatev naj bi bila naložena približno 500 družbam, vključno z družbami s sedežem v mestu, kot so trgovska veriga Nordstrom in veriga kavarn Starbucks.

Dajatev bo prizadela tudi kalifornijske tehnološke velikane Apple, Google in Facebook, ki imajo v mestu veliko prisotnost. A medtem je gospodarska zbornica v mestu že dejala, da "obdavčevanje delovnih mest ne bo rešilo težav z nastanitvijo in brezdomstvom".

Amazon, ki je vodil podjetniški upor proti novi dajatvi je pred tem opozoril, da bi lahko davek ogrozil več kot 7000 novih delovnih mest.

Po glasovanju v ponedeljek je velikan e-poslovanja dejal, da bo nadaljeval z načrti za izgradnjo nove velike poslovne stavbe v središču mesta, kljub prejšnji grožnji za zavlačevanje selitve.

A sedaj so dejali, da spet ocenjujejo najem prostorov v drugi poslovni stavbi, kar pomeni, da bi lahko nova delovna mesta ustvarili drugje.

Tiskovni predstavnik družbe Starbucks, John Kelley je dejal: "Nihče ne verjame, da jim bo uspelo znižati cene stanovanj ali zmanjšati zasvojenost z opijati prej dodatnih obdavčitev."

Seattle je sicer že med letoma 2006 in 2009 uvedel tako imenovani "glavarski davek", ki pa so ga morali zaradi nastopa recesije ukiniti. Podoben davek imajo sicer v veljavi v Denverju, medtem ko je Chicago svojega nedavno ukinil.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce